Alegeri prezidentiale: Incidente si accidente electorale

Alegeri prezidentiale:
Incidente si accidente electorale

0 76

O arie foarte larga de procedee, in zona ilegalitatilor electorale, a fost semnalata ca s-a utilizat la aceste alegeri. Iata o parte dintre primele incidente electorale, incidente care s-au petrecut pe tot parcursul derularii votului: sectii de votare inchise, buletine lipsa, stampile incurcate intre sectii, multe frizand si contraventionalul, dar si penalul.

Serviciul 112 solicitat si la Brasov
Inspectoratul de Politie al Judetului Brasov a monitorizat pina la ora 16.00 peste 50 de sesizari prin , dintre care doar doua au fost confirmate. Desi cetatenii au sunat sa reclame diverse probleme, doar doua dintre sesizari au putut fi confirmate si anume cazul de mita electorala din Fagaras si un caz in cartierul Tractorul din Brasov unde un cetatean a venit la vot cu afise electorale. In ceea ce priveste cazul sesizat in Brasov, cetateanul Adrian Stana s-a ales cu o amenda de 750 de lei dupa ce s-a prezentat la vot cu un afis electoral. Politistii de la Rutiera, care au facut 16 filtre in tot judetul, nu au depistat niciun caz de mita electorala pina in prezent. In schimb, au verificat 370 de autoturisme, au aplicat 18 sanctiuni la Legea Circulatiei, au ridicat un permis, un certificat de inmatriculare, au intocmit un dosar penal si au aplicat sanctiuni de 2.860 de lei.

Astfel, au fost intocmite trei dosare penale in Glina, unde doi votanti au primit cate doua buletine pentru prezidentiale. Dosarele penale au fost deschise de politisti pentru tentativa de vot multiplu, dupa ce un membru al comisiei Sectiei de votare 182 din Glina a dat la doua persoane cate doua buletine de vot pentru prezidentiale, au declarat oficiali ai IPJ Ilfov. Cele trei dosare au fost facute pe numele votantilor si a membrului comisiei.
Un alt dosar penal a fost intocmit in Teleorman, unde o persoana avea doua buletine de vot pentru alegerea presedintelui.
La Secþia de votare nr 50 din Rosiorii de Vede, din judetul Teleorman, un cetatean a fost prins de catre un observator cand incerca sa introduca un al doilea bulerin de vot pentru prezidentiale in urna, politistii deschizand un dosar penal, care a fost inregistrat si la Parchet.
Purtatorul de cuvant al Centrului de comunicare MAI din judetul Teleorman, Adrian Ilicea, a declarat ca a fost sesizat BEJ cu privire la acest incident si ca urmeaza sa se cerceteze cum a fost posibil ca o persoana sa aiba doua buletine de vot.

La sectia speciala din Gara de Nord aglomeratia a fost foarte mare. Aproximativ 200 de persoane asteptau permanent sa intre in cele doua cabine de vot din sectia speciala. Angajatii unei firme de paza din Bucuresti au fost verificati pentru ca au fost adusi cu masinile firmei la vot, ceea ce a dat de gandit.
Prefectul Capitalei, Mihai Atanasoaei, a declarat ca „organizarea sectiei de vot din gara de Nord este obligatia exclusiva a primarului”, considerand ca aceasta secþie de votare ar fi trebuit sa aiba cel putin cinci cabine de vot. Si de data aceasta, ca la orice razboi, vitejii se arata dupa eveniment.

La doua sectii de votare din judetul Mehedinti s-a constatat ca lipsesc circa 800 de buletine de vot. Membrii comisiilor din doua sectii de votare din judetul Mehedinþi au constatat lipsa a aproximativ 800 de buletine de vot, la o sectie lipsind 700 de buletine pentru alegerea presedintelui, iar la alta secþie 100 de buletine pentru referendum.
Ieri dimineata, inainte sa fie deschisa secþia de votare din comuna Ilofat, judetul Mehedinti, membrii comisiei au numarat din nou buletinele de vot si au constat ca din 1.200 de buletine pentru votarea presedintelui, cat scria pe procesul-verbal de primire, aveau numai 499.
In comuna Almajel, sectia 19, membrii comisiei au numarat si au constat ca lipsesc 100 buletine pentru referendum. Presedintele Biroului Electoral Judeþean (BEJ) Mehedinti, judecatorul Mihai Acsinte, a declarat ca, cel mai probabil, aceste buletine lipsa se regasesc la alte sectii si ca, in functie de necesar, va transfera buletine de la alte sectii la cele doua unde au fost inregistrate deficienþe.
Mare tampenie sa bagi cazmaua atat de adanc! Iar daca se mai poate intelege lipsa buletinelor pentru presedinte, lipsa celor pentru referendum este total absurda, ba chiar ilara.

Un alt caz de neregula. Sectia de votare nr.1013 din Capitala a fost inchisa pana la 8.40. Peste 150 de persoane, in majoritate studenti, au asteptat minute in sir pentru a putea vota la aceasta sectie de votare, amenajata la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, inchisa pana la ora 8.40 din motive inca neclare.
In jurul orei 8.00, o persoana care s-a recomandat ca facand parte din comisia sectiei le-a spus oamenilor ca secþia de votare este inchisa din cauza presedintei comisiei. „E proasta si nu a citit legea”, a spus cel iesit sa dea explicatii, subliniind, prin comportament, cam cine pazeste voturile si procesul de votare.
Sectia a fost deschisa dupa ce votantii au fost tinuti la usa peste o ora si jumatate. Reprezentantii comisiei nu au facut alte precizari cu privire la motivul pentru care sectia a fost inchisa pana atunci.
Alt incident s-a petrecut in Ialomita, unde autoritatile au incurcat stampilele cu menþiunea VOTAT, stampile personalizate pentru fiecare sectie, dupa care au alergat prin tot judeþul pentru a le recupera.
La aceste alegeri stampilele cu menþiunea VOTAT sunt pentru prima data personalizate cu numarul sectiei. Pana aici toate bune si frumoase, insa angajatii prefecturii din Ialomita n-au aflat probabil asta si le-au distribuit la gramada, cu furca, astfel ca la nicio sectie nu s-au nimerit stampilele care ar fi trebuit. Prefectul a organizat o echipa de „recuperatori de stampile”, iar angajatii care se fac vinovati de aceasta greseala vor fi sancþionati, probabil la anul si la multi ani. In plus, cheltuiala de recuperare a stampilelor se va face din banii lor.
La fel s-a intamplat si in Brasov si in Prahova.

Mita electorala la Fagaras
O femeie din Fagaras implicata in caz de mita electorala a ajuns pe mana politiei si este cercetata in stare de libertate, insa sotul ei a reusit sa fuga, iar politistii au pornit pe urmele lui.
Potrivit comisarului sef Liviu Naghi, P. Viorica (24 ani) este audiat de politisti si procurorii Parchetului de pe linga Judecatoria Fagaras, insa nu se stie deocamdata daca sotul acesteia, P. Marius (26 de ani) a fost sau nu implicat in acest caz. „Deocamdata doar femeia este cercetata in stare de libertate.
Impotriva sotului ei nu s-a luat inca nicio masura”, a spus Naghi. De asemenea, Mirela Roncea, prim procuror la Parchetul de pe lânga Judecatoria Fagaras ne-a declarat ca abia dupa gasirea si audierea sotului femeii se va propune arestarea preventiva a celor doi. „In acest moment femeia este audiata, iar politistii il cauta pe barbatul acesteia. Se continua cercetarile si cind va fi gasit si sotul dinsei si va fi audiat, vom face probabil propunerea pentru arestarea preventiva”, a spus Roncea.
Politistii din municipiul Fagaras, judetul Brasov, au fost sesizati la ora 08.30 prin Serviciul 112 cu privire la un caz de mita electorala dupa ce doua persoane ofereau bani cetatenilor pentru a vota cu un anumit candidat. Se pare ca cei doi soti care locuiau pe strada Nehoiu din Fagaras au oferit cite 20 de lei la cinci persoane pentru a vota un anumit candidat. Daca vor fi gasiti vinovati, cei doi fagaraseni risca pina la cinci ani de inchisoare.

Magistratii Judecatoriei Giurgiu au emis doua mandate de arestare pentru o perioada de 15 zile, in cazul a doi barbati din Giurgiu acuzati de mita electorala. Cei doi au fost prinsi in flagrant oferind cate 30 lei pentru a-i determina pe oameni sa voteze cu un anumit candidat. „Este prima arestare din Romania de acest fel a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lânga Judecatoria Giurgiu, George Neagoe.

Si acestea nu sunt singurele incidente. Un membru de partid din Suceava sustine ca a fost batut de mai multi susþinatori ai altui partid pentru ca si-a lipit afise electorale pe gardul de la casa. Suceveanul a depus plangere penala, iar agresorii au fost identificati. Halal joaca de copii!

In sectia speciala din localitatea Cruset, judetul Gorj, votul a fost blocat pana in jurul orei 9.00, din cauza ca informaticianul nu a ajuns la sectie. Acesta ar fi trebuit sa se ocupe de functionarea camerei web, insa, la trezire, a uitat pe ce parte trebuie sa se dea jos din pat.

O suta de buletine de vot au fost anulate in sectia speciala de votare 191 din comuna Livezile, judetul Bistrita-Nasaud, fiindca li s-a aplicat stampila de control a sectiei de votare prea repede, respectiv sambata seara, in loc de duminica dimineata, peste noapte schimbandu-si culoarea si devenind patrate. Normal ca stampilele. Presedintele Biroului Electoral Judetean (BEJ), Ilie Ursu, a declarat ca buletinele au fost anulate fara acordul sau, cu toate ca erau valabile.
„A fost o prostie ca le-au anulat. E adevarat ca s-au grabit sa le aplice stampila de control, dar erau buletine valabile. Le-au anulat, asta este. Daca nu le vor ajunge, vom trimite altele din rezerva noastra”, a declarat Ursu.

Si astea ar fid oar cateva din intamplarile de dinainte de pranz. Cine stie cate asemenea bazaconii nu s-au intamplat in toata tara si inca nu s-a auzit de ele, caci prostia si imbecilitatea nu dor ca cei in cauza sa tipe .

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.