Alegeri prezidentiale 2009 – finis la fotografie

Alegeri prezidentiale 2009 – finis la fotografie

0 65

O nesperata prezenta la vot, vesnicele acuzatii de frauda electorala, activism fara precedent pe internet, exit-poll-uri favorabile lui Mircea Geoana, lacrimi, o inedita pana de curent si un concurs „ba al meu e mai frumos” dupa ce partidele au inceput numaratoarea paralela, cam acestea ar fi bornele unei zile care va ramane memorabila pentru romani.
Romanii au fost invitati, ca la fiecare scrutin, sa vina la vot, insa de data aceasta multi dintre ei au fost punctuali la intalnirea cu urna din care in zilele urmatoare va iesi viitorul presedinte al Romaniei. La ora 21.00, Biroul Electoral Central a anuntat o prezenta peste asteptari, tinand cont ca in cursa se mai aflau doar doi contracandidati, Mircea Geoana si Traian Basescu, dintre cei 12 inscrisi initial in cursa, iar scrutinul nu era dublat de referendum. Unii dintre ei s-au grabit chiar sa voteze de mai multe ori, cozile de la sectiile speciale s-au mentinut in ciuda sporirii numarului de cabine de vot, iar angajatii Ministerului de Interne au avut de lucru pe parcursul intregii zile.

Internetul a þinut si de aceasta data isonul alegerilor. O activitate fara precedent a avut loc si pe retelele de socializare, atat pe parcursul zilei de vot, cat si dupa anuntarea exit-poll-urilor. Twitterul si Facebookul au actionat, in paralel, ca adevarate agentii de stiri, actualizand, ora de ora, prezenta la vot si estimarile exit-poll-urilor.

Trei dintre exit-poll-uri l-au dat castigator pe liderul PSD, unul singur pe actualul chirias de la Cotroceni. Acest lucru nu i-a împiedicat pe cei doi contracandidati sa-si declare victoria. Nuantat. Mircea Geoana a spus ca a castigat, chiar si Wikipedia a sustinut acest lucru o vreme, Traian Basescu s-a laudat ca a învins. Johannis a mulþumit pentru prezenta la vot, apoi s-a autoinvitat la Bucuresti pentru a sarbatori alaturi de Crin Antonescu si Mircea Geoana, insa ultimul i-a spus ca discutiile despre guvern necesita rabdare pana la rezultatele oficiale anuntate de BEC.
Conform INSOMAR, Basescu a fost votat in Transilvania, a pierdut Bucurestiul la mustata si detasat în Moldova si Munteania.

In Vrancea a fost cutremur, iar sediul PD-L a ramas in bezna, ambele la propriu, imediat dupa anuntul sondajelor, Basescu fiind nevoit sa intre in noroi, ca la inundaþii, in timp ce, la PSD, Mircea Geoana multumea, ca la Oscar, sotiei inlacrimate, mamei, rudelor etc.

Staff-urile de campanie au declansat noaptea un concurs de genul „ba al meu e mai frumos”. Si aici a iesit invingator Mircea Geoanã, dar doar cu 2-1, numaratorile paralele ale PSD si PNL scotandu-l presedinte pe liderul PSD, in timp ce PD-L l-a dat castigator pe Traian Basescu fara a pune la socoteala voturile din diaspora.
Trecut prin multe, Ion Iliescu a declarat intelept ca este bine sa se astepte rezultatele oficiale. Primele rezultate oficiale de la BEC vor veni in aceasta dimineata, de la ora 8,00, dar suspansul se va prelungi cel putin pana la 17,00.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.