Alegerea primarilor in doua tururi marota politrucilor liberali

Alegerea primarilor in doua tururi marota politrucilor liberali

0 383

Clasa politica romaneasca are o stiinta aparte de a lucra pe mize mici sau a reveni extrem de des asupra unor lucruri deja hotarate… Presiunea liberala pentru alegeri locale in doua tururi de scrutin este anormala atat timp cand doar cu cateva luni in urma au fost de acord cu UN SINGUR TUR! Toata „galagia” acopera o imensa neputinta si ocolirea marilor probleme cum ar fi reducerea numarului de parlamentari, stoparea migratiei alesilor, o legislatie care sa previna imensele si generalizatele fraude din administratia publica etc.
In urma pasari problemei „alegerilor” catre premier l-a obligat pe acesta sa se pronunte.
Premierul Dacian Ciolos, in urma cu cateva zile, a spus-o clar ca nu crede ca este democratic ca Executivul sa amendeze o lege politica adoptata de Parlament, referindu-se la solicitarea PNL ca Guvernul sa modifice prin OUG legea alegerilor locale asa incat primarii sa fie alesi prin doua tururi de scrutin, nu un singur tur asa cum este prevazut in legea adoptata in 2015.
„Este vorba despre o lege politica pe care Parlamentul a votat-o. Este deja o lege electorala modificata. S-a decis printr-o intelegere politica. Guvernul pe care il conduc este un guvern care nu este implicat politic si nu cred ca este democratic sa modifice un guvern prin ordonanta de urgenta o lege politica„, a declarat Dacian Ciolos premierul Dacian Ciolos, prezent la o dezbatere PNL organizata la Palatul Parlamentului, potrivit Mediafax.

Reactia copresedintelui PNL Alina Gorghiu – un ordin fara perdea!
„Referitor la revenirea la scrutinul in doua tururi pentru alegerea primarilor, ma asteptam ca un guvern tehnocrat sa doreasca asumarea unei astfel de schimbari in legislatia electorala. Asta, mai ales, avand in vedere ca in prima schita a programului de guvernare asumat de premierul Ciolos, sustinea reintroducerea votului in doua tururi. Pana la urma, (in data de 19 ianuarie n.r.), prim-ministrul a ales o pozitie de neimplicare, probabil si din teama de a nu fi acuzat de partizanat politic.
Din punctul meu de vedere, acest subiect nu este unul politic, ci unul tehnic si nu foloseste politicienilor ci, in primul rand, cetatenilor. Poate vom reusi, pana la urma, sa-l convingem ca este o masura buna pentru societate. Poate il va convinge societatea civila, daca noi nu am reusit.
Si intr-un caz, si in altul, vom continua efortul de a schimba legea in Parlament, chiar daca sansele sunt extrem de mici. Nu am pornit acest demers cu mari asteptari de succes, dar era de datoria noastra sa incercam tot ce ne sta in putinta pentru a realiza aceasta schimbare care, repet, a fost ceruta insistent de catre strada.”
Pana la urma copresedinte PNL Alina Gorghiu, a anuntat (ordonat!) intr-o conferinta de presa: Un al doilea lucru pe care l-am decis astazi (17 ian. n.r.) este legat de alegerile locale in doua tururi de scrutin. Am avut un proiect de lege care si acum se afla in comisia de cod electoral. Si, din pacate, trebuie sa marturisesc, si eu si colegii mei nu am avut numarul suficient de parlamentari pentru a urni acest proiect in Parlament. Singura varianta realista pentru a face aceasta schimbare este adoptarea acestei prevederi printr-o ordonanta de urgenta. Motiv pentru care, in urma discutiilor politice pe care le-am avut astazi cu colegii, am ajuns la concluzia ca trebuie sa-i propunem prim-ministrului Ciolos sa ia in considerare solicitarile pe care societatea civila le-a avut” a spus Gorghiu.
In urma presiunii liberale s-a ajuns ca PSD sa declare un boicot electoral daca se schimba legea si la o consultare politica cu partidele (azi 1 februarie) a premierului Ciolos, care nu a vazut alta mutare ca sa scape de liberali.

Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.