Albinele, infometate – amenintate cu disparitia

Albinele, infometate – amenintate cu disparitia

0 273

Europarlamentarii solicita Comisiei Europene sa actioneze rapid pentru salvarea albinelor, infometate din cauza monoculturilor si amenintate cu disparitia din cauza agriculturii moderne, a schimbarilor climatice si a campurilor magnetice provenite de la celulare.
Europarlamentarul Neil Parish a redactat o rezolutie privind situatia din sectorul apicol, care a fost prezentata marti in Parlamentul European, iar miercuri urmeaza sa fie supusa votului. In prezentarea rezolutiei, Parish l-a citat pe Albert Einstein, spunand ca, „daca intr-o zi albinele ar disparea, omul nu va mai avea decat cativa ani de trait”.
Potrivit documentului prezentat de europarlamentarul Neil Parish, 76% din productia de alimente pentru consum uman este dependenta de sectorul apicol, iar 84% din speciile de plante cultivate in Europa depind de polenizare.
Oamenii de stiinta nu au ajuns inca la un consens privind cauzele care determina disparitia albinelor, insa, potrivit PE, principalii vinovati par a fi folosirea pesticidelor in agricultura, transportul albinelor pe distante mari, lipsa diversitatii genetice, schimbarea climatica si campurile magnetice provenind de la telefoanele mobile.
„Trebuie sa investim mai mult in cercetarea albinelor pentru a stabili cauzele disparitiei acestora, astfel incat sa putem lua masuri urgente pentru protejarea acestora si combaterea scaderii drastice a numarului de colonii de albine. Esecul actiunii noastre ar putea avea consecinte catastrofice”, a spus raportorul.
O alta problema a albinelor o reprezinta infometarea, a apreciat europarlamentarul. El sustine ca practicarea monoculturilor pe scara larga in agricultura ingreuneaza efortul albinelor de a gasi nectar pentru hrana.
Pentru combaterea infometarii albinelor, deputatii europeni propun, in contextul verificarii starii de sanatate a politicii agricole comune, crearea unor zone ecologice in special in regiunile arabile majore. Aceste zone, in care ar creste plante bogate in nectar, ar urma sa fie create in partile cel mai dificil de cultivat ale terenurilor.
Parlamentarii europeni vor cere, miercuri, Comisiei Europene sa actioneze pentru ameliorarea situatiei din sectorul apicol. Deputatii vor vota asupra rezolutiei in plen, la Strasbourg.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.