Albinele agreaza tutunul si cafeaua

Albinele agreaza tutunul si cafeaua

0 111

Un studiu recent a constatat ca plantele se folosesc de nicotina si cafeina pentru a atrage insectele si a face polenizarea mai eficienta.
Ca sa comparam, multor oameni le place sa isi inceapa ziua cu o tigara si o cafea. Se pare ca si albinele au aceeasi preferinta, si se stie ce harnice si folositoare sunt aceste insecte.

Insectele producatoare de miere prefera nectarul cu cantitati de nicotina si cafeina in locul celui simplu, arata oamenii de stiinta.

Nectarul de flori este compus, in principal, din zaharoza, care produce energie pentru polenizatorii potentiali. Dar nectarul floral al unor specii de plante contine si mici cantitati de substante toxice, precum cafeina si nicotina.

Cercetatorii de la Universitatea din Haiga au examinat daca substantele le fac mai fericite pe albine sau daca nu au niciun rol.

Nicotina se gaseste in florile plantelor de tutun, iar cafeina in florile de citrice, mai ales ale grepfruitului.

Oamenii de stiinta le-au oferit albinelor nectar simplu si nectar cu nicotina si cafeina. Insectele au preferat nectarul cu nivelul cel mai mare de nicotina si cafeina. Cercetatorii presupun ca plantele atrag albinele folosind aceste substante, pentru a le face sa se intoarca mereu la ele si a face polenizarea mai eficienta.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.