Albastrele (Centaurea cyanus)

Albastrele (Centaurea cyanus)

0 58


Sunt cunoscute popular sub numele de albastrele, vinetele, floarea-graului, floarea-paiului, ghioc, corobatica, maturice sau zglavoc.


Albastrele sunt plante ierboase, ce traiesc 1-2 ani, avand tulpina ramnificata si acoperita cu frunze. Frunzele sunt lunguiete si adanc crestate, asezate in mod altern. Din cauza perilor cu care este acoperita, intreaga planta are un aspect matasos, de culoare verde-alburie.


Florile sunt tubuloase, albastre, rareori alb-roz.


Ele sunt dispuse mai multe la un loc, formand un capitul, inconjurat de jur imprejur cu bractee de culoare verde, cu marginile acoperite cu dintisori bruni. Florile marginale sunt mai mari, de forma unei palnii cu 5 dinti, cele centrale mai mici. Infloreste in lunile iulie-septembrie. O gasim raspandita prin locuri uscate, pietroase, pe marginea drumurilor si mai ales pe langa lanurile de cereale.  1. Parti utile: De la albastrele se aduna numai florile de culoare albastra, inlaturandu-se cele de culoare alb-roz, culese eventual din greseala. Florile se recolteaza in iulie-august. Florile se aduna numai pe timp uscat, dupa ce roua s-a ridicat si in momentul cand ele sunt complet deschise.prin ruperea calatidiilor. Uscarea se face la soare sau in poduri acoperite cu tabla, in strat subfire. Uscarea artificiala la maximum 35?C. Florile brunificate se indeparteaza. Se pastreaza in saci textili.
  2. Utilizari medicinale:

?         Antidiareic


?         Diuretic.


?         Calmant in iritatiile oculare


?         In cosmetica, in tratamentele muschilor faciali si asupra ridurilor.In acest scop, se aplica pe fata comprese cu infuzie de flori din acest produs (o lingura de flori la doua pahare cu apa). In scopuri medicinale, se prepara un ceai cu proprietati diuretice si astringente care se bea inainte de masa. Sub forma de infuzie, se folosesc 2-3 grame, luandu-se de trei ori pe zi inaintea meselor principale si se administreaza in tratamentul bolilor renale.


?         in tratarea conjunctivitelor infectioase.  1. Preparate:

?         Infuzie- o lingurita si jumatate de flori cu apa clocotita si le vom lasa sa infuzeze 20 minute. Pentru marirea actiunii diuretice, florile de albastrele se vor asocia cu frunze de measteacan sau cozi de cirese.


?         Cataplasme in comprese odihnitoare pentru ochi, in tratamentul pleapelor ridate, tonifiant al muschilor lasati, calmant in iritatiile oculare.        


 


 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.