Alba: Expozitie despre Ceausescu

Alba: Expozitie despre Ceausescu

0 150

Zeci de persoane, in special tineri, au vizitat, luni, expozitia „Nicolae Ceausescu – cultul personalitatii”, vernisata la Muzeul National al Unirii din Alba Iulia, in ziua in care, daca ar mai fi trait, fostul dictator ar fi implinit 91 de ani.
Organizatorii expozitiei, care poate fi vizitata pana in data de 1 martie, si-au propus sa readuca in memoria locuitorilor orasului, dar mai ales a tinerilor, detalii despre „Epoca de aur”, printr-o serie de documente, obiecte si fotografii.
Potrivit istoricului Liviu Zgarciu, cel mai bine se observa, poate, evolutia cultului personalitatii lui Nicolae Ceausescu in fotografiile realizate cu prilejul celor patru vizite ale sale la Alba Iulia. Daca in 1966 si 1968, din multime lipseste orice tablou cu chipul acestuia, in 1975 si 1984 imaginile cu Ceausescu sunt raspandite peste tot, inclusiv pe Poarta a III-a a cetatii, pentru a masca, totodata, statuia regelui Carol al VI-lea.
In expozitie mai apar o serie de fotografii in care Ceausescu a fost surprins alaturi de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, fostul presedinte al SUA Richard Nixon, regele Juan Carlos al Spaniei si alti lideri mondiali. De asemenea, sunt expuse o serie de volume omagiale, o colectie filatelica, un tablou urias cu chipul lui Ceausescu, dar si o farfurie imensa de portelan pictata cu chipul dictatorului. Nu lipsesc documente ale Securitatii sau cartelele pentru alimente.
„Expozitia isi propune sa faca parte dintr-un act moral de asanare a societatii romanesti. Condamnarea comunismului nu se poate face decat cu identificarea clara a elementelor negative ale regimului”, considera istoricul Liviu Zgarciu.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.