Alba: descoperirea unui document semnat de Matei Basarab

Alba: descoperirea unui document semnat de Matei Basarab

0 153

Un document cu o importanta valoare istorica, purtand semnatura voievodului Matei Basarab, a fost descoperit de arhivarii din Alba, documentul fiind o porunca domneasca si avand o vechime de aproape 400 de ani.
Documentul este scris in slava si a fost donat institutiei in anul 1975, de catre Episcopia Romano-Catolica de Alba Iulia.
Directorul Directiei Judetene a Arhivelor Nationale Alba, Dana Zecheru, a declarat ca, probabil, documentul a ramas necercetat intrucat nu a existat un specialist care sa il traduca, iar acesta nu avea atasat, in arhiva, decat un rezumat al traducerii in limba maghiara.
Semnatura lui Matei Basarab de pe un hrisov, din 16 martie 1638, prin care voievodul, domn al Tarii Romanesti, daruieste manastirii Bistrita satele Vaideei si Candei (judetul Valcea), precum si parti din satele Ramesti si Tismana.
Documentul a fost emis in data de 21 mai 1634, la Bucuresti, fiind o porunca domneasca. Aceasta intarea un contract de vanzare-cumparare din Campulung Muscel.
Dana Zecheru a precizat ca documentul ofera informatii economice din perioada respectiva, informatii despre curtea domneasca a lui Matei Basarab, precizand numele boierilor si ale demnitarilor vremii, dar furnizeaza si informatii pretioase despre localitatile din zona, putand fi o dovada istorica a atestarii lor documentare.
Specialistii din cadrul Directiei Judetene a Arhivelor Nationale Alba au descoperit, de asemenea, modificari si completari cu litere chirilice, facute pe document in jurul anului 1800, care stipulau revanzarea bunurilor din act.
Potrivit sursei citate, actul este scris pe pergament, avand semnatura originala a voievodului, are sigilul timbrat si cusut, fiind acoperit cu foita pentru a se pastra in timp.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.