Al doilea val de disponibilizari

Al doilea val de disponibilizari

0 60

Emil Boc a cerut ministrilor sa pregateasca a doua etapa a procesului de restructurare in sectorul public, dupa reorganizarea agenþiilor guvernamentale efectuata in vara anului trecut. Operatiunea va presupune si disponibilizari, prin care se urmareste reducerea cheltuielilor bugetare.
Solicitarea a fost formulate in ºedinþa de miercuri a Guvernului, au declarat surse oficiale.

„Boc a amintit membrilor Cabinetului ca la jumatatea lunii februarie le-a dat termen de o luna sa vina cu propuneri pentru etapa a doua a restructurarii in ministerele, institutiile si unitatile publice pe care le coordoneaza si a aratat ca, saptamana viitoare, se implineste o luna si jumatate de la acea solicitare. Astfel, la nivelul Guvernului vor incepe discutii cu titlu exploratoriu pe aceasta tema, iar ulterior Executivul va adopta un act normativ bazat pe concluziile la care s-a ajuns. Restructurarea are in vedere toate sectoarele bugetare, acolo unde este posibil”, au aratat sursele, fara sa precizeze daca, in luarea unor masuri, vor intervene criterii blondo-politice, cu adanci nuante portocalii.
Potrivit acestora, procesul de restructurare va presupune si noi disponibilizari de personal, iar scopul urmarit este limitarea cheltuielilor publice.

In luna ianuarie, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a anuntat ca va fi aplicat un program de circa 100.000 de disponibilizari in institutiile din sectorul bugetar, dar a retractat ulterior aceasta declaratie, dupa ce premierul Boc a precizat public ca numarul de concedieri va fi stabilit pe baza unor standarde de cost si ca lansarea cifrei de 100.000 bugetari concediati a fost „un inceput gresit de mandat al unor ministri”.

Tot atunci, seful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by cu Romania, Jeffrey Franks, declara, intr-un interviu acordat ProTV, ca somajul va continua sa creasca pana la jumãtatea acestui an si ar putea atinge un milion de persoane, informatii de asemenea negate de catre autoritatile romane.

Guvernul s-a angajat in negocierile cu FMI, pentru acordarea transelor III si IV din imprumut, sa reduca in 2010 cheltuielile de personal cu 0,2% din PIB prin disponibilizari in sectorul public.

Este drept, in sistemul bugetar sunt destui care ard gazul si primesc lefuri nefundamentate, asigurate, chipurile, prin lege. Dar cum s-a dat acea sau acele legi, tot asa se pot da altele care sa le anuleze.
In ce priveste restructurarile si disponibilizarile, acestea se vor face dupa sistemul communist: se va incepe cu femeile de serviciu si portarii, mai ales cei fara maiou portocaliu.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.