Ajutorul celor afectaţi de secetă din noiembrie

Ajutorul celor afectaţi de secetă din noiembrie

0 84
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a declarat că proiectul de hotărâre privind ajutorul de minimis acordat agricultorilor ale căror terenuri au fost afectate de secetă va fi pe ordinea de zi a ÅŸedinÅ£ei Guvernului de sâmbătă, 1 septembrie.
"Hotărârea de guvern referitoare la ajutorarea celor care au între unu ÅŸi 10 hectare ÅŸi care au fost afectaÅ£i de secetă probabil că va fi aprobată în ÅŸedinÅ£a de sâmbătă, 1 septembrie, după care, în cursul lunii septembrie, aceÅŸtia vor depune cererile ÅŸi eu sper ca de la 1 noiembrie sau 15 noiembrie să se înceapă plăţile efective", a spus Daniel Constantin. Legat de problema irigaÅ£iilor din România, ministrul Agriculturii susÅ£ine că principala sa preocupare în acest mandat este aceea de a pune pe picioare un sistem de irigaÅ£ii funcÅ£ional, pentru că, în opinia acestuia, nu se pot plăti la nesfârÅŸit compensaÅ£ii financiare de la bugetul de stat. "Acest lucru nu se poate face însă pe termen scurt ÅŸi avem nevoie să implementăm un plan pe termen mediu ÅŸi lung. Din acest punct de vedere, am depus o solicitare Comisiei Europene ÅŸi vreau să vă spun că există un acord de principiu ca de la 1 ianuarie 2014 să începem reabilitarea sistemului de irigaÅ£ii din România. Mă refer aici la sistemul de irigaÅ£ii din proprietatea ANIF care poate deservi 800.000 de hectare. Principalii beneficiari sunt cei din sudul ÅŸi estul României. Acolo sunt zonele cele mai expuse la aceste pericole. Nu putem veni an de an cu compensaÅ£ii financiare de la bugetul de stat sau cu acele alocaÅ£ii financiare, ci trebuie să rezolvăm problema de fond ÅŸi anume refacerea sistemului de irigaÅ£ii. Dacă am fi avut un sistem de irigaÅ£ii funcÅ£ional, anul acesta nu am fi fost puÅŸi în situaÅ£ia de a da zeci sau chiar sute de milioane de euro despăgubiri", a mai afirmat ministrul. DeÅŸi susÅ£ine că mandatul său este unul scurt, acesta speră ca ÅŸi după luna decembrie să se continue în aceeaÅŸi formulă ÅŸi să poată pune în aplicare măsurile pe care le-a luat, atât pe termen scurt, cât ÅŸi pe termen mediu ÅŸi lung. Până la refacerea sistemului de irigaÅ£ii, ministrul precizează că are un set de măsuri pe termen scurt pentru a veni în întâmpinarea celor care vor să irige ÅŸi nu o pot face din diverse cauze. "Mă voi referi la trei dintre măsuri ÅŸi vă pot spune că încă din 13 iulie am dat acces la un tarif de irigaÅ£ii cu 20% mai mic faţă de tariful iniÅ£ial.
În al doilea rând, am ajuns la un acord cu Ministerul Mediului ÅŸi am dat acces la toÅ£i fermierii să nu mai plătească toate pierderile de pe canal (…), astfel că fermierii nu mai plătesc astăzi apa de la staÅ£ia de pompare ci de la staÅ£ia de punere sub presiune. Adică, exact debitul pe care îl folosesc.
Cea de-a treia măsură este aceea referitoare la staÅ£iile de punere sub presiune care sunt deja în proprietatea organizaÅ£iilor de udători. AceÅŸtia au posibilitatea, toÅ£i cei care elaborează un proiect în această toamnă, prin suplimentarea bugetului pe care suntem pe cale să-l facem, să aibă acces la modernizarea staÅ£iilor de punere sub presiune, proiecte în valoare de un milion de euro nerambursabili", a conchis ministrul.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.