AIA MARE….ESTE TOT CA AIA MICA?

AIA MARE….ESTE TOT CA AIA MICA?

0 204

Intrebarea din titlu are conotatii sexuale? Gresit! Eu ma refer la coruptie. Si aceasta este mare sau mica, daca este sa ne luam dupa «?deontologi?». In justitie insa coruptia este una singura. Mare sau mica este pedeapsa. Faptul ca marimea pedepsei a transferat si gestului de a lua componenta cantitativa –“ mare” – “mica” – este creatia celor care scriu despre el.


De mii de ani se da bacsis. Toata lumea stie asta. In unele locuri bacsisul este quasi-oficializat. Am fost in Tunisia in concediu si ghidul ne-a inmanat o pagina cu cateva indicatii de comportament intr-o tara straina. Scria explicit: camerista 1-2 dinari pe sejur, chelnerii 2-3 dinari pe sejur, etc. Facea oare ghidul instigare la coruptie ? In tara se sesiza un procuror si il baga la zdup pe ghid? In USA – campioana democratiei –? 8-10% din valoarea notei de plata este partea care se da chelnerului. Cei care deconteaza plata cer sa li se treaca acest “drept” al celui care i-a servit pe nota. Poti sa nu dai nimic. Nu te bate nimeni dar esti intrebat foarte politicos:” va rog sa-mi spuneti ce nu v-a placut ca sa stiu ce am de facut in viitor”. Fara nici o suparare.


Pe la noi de cate ori incepe un Guvern lupta impotriva coruptiei, se repede la chelneri, medici si profesori. Din 2004 sunt atacati si ministrii fostelor sau actualei guvernari. Cu termopane, caltabosi sau palinca, actiunile se termina mereu in coada de peste. Nu avem corupti?? Nu avem o justitie in stare sa-i inhate? AVEM, stati linistiti dar problema se pune intentionat gresit. Rezultatele trebuie sa fie cele prescrise de cei care au declansat actiunea si nu de faptele adevarate. Credeti ca la Nastase termopanele erau imputabile? Nu! Prescris era sa fie scos din politica. Si s-a reusit. Odata atins scopul, coruptia a inceput sa se dilueze. La Dan Ioan Popescu averea ilegala a fost scopul? Nici vorba. Si el trebuia scos din politica si mai ales indepartat din PSD, ca sa faca loc “omului de incredere” la conducerea partidului stat. La Ministerul Apararii era un tip care deranja. Busit cu metode “legale” nu a mai fost repus in functie chiar daca a fost declarat nevinovat. Se incearca aceeasi metoda cu actualul ministru al Justitiei.


Cazurile de mai sus sunt coruptie mare sau mica ? Exista o deosebire intre acestea?? Daca ne gandim bine, la coruptia mica de tip bacsis, partile sunt de acord. Eu sa dau, fiindca sunt multumit de ce am primit, el sa primeasca deoarece considera ca a facut mai mult decat ii cerea slujba sau mi-a facut un avantaj. Cazurile care nu respecta regula de mai sus: “partile? sunt de acord” ajung la tribunal deoarece una din parti, de obicei cea care a dat, paraste, reclama.


Care este coruptia mare? Si aici este vorba de acordul partilor? Eu cred ca nu si asta o deosebeste de mica coruptie. De ea inca nu s-a ocupat nimeni !!! Sa ne gandim la marile averi facute dupa revolutie de oameni care inainte “impuscau” leul. Sa ne gandim ca transferul de proprietate de la stat la “prieteni” s-a facut cu incalcarea tuturor regulilor comerciale. Ca terenuri enorme ca suprafata s-au transferat unor persoane care nu au avut nici un metru patrat in proprietate. S-a sesizat justitia in fata acestor abuzuri? Niciodata ! A analizat fenomenul care este manifestat la scara nationala? ASI! Oamenii care au facut avere cu capul si cu pricepere, imprumutand bani si manageriind corect, au ajuns sa poarte pe frunte eticheta de corupt. Cine ”are” este corupt ??!! Periculoasa asociere pentru evolutia societatii viitoare. Franele financiare si fiscale se aplica celor care produc. Cei care administreaza ce a mai ramas de la stat, prost, ca sa poata cumpara ieftin mai tarziu, nu patesc nimic. Institute de Tehnica de Calcul sunt cumparate de firme de carat bagaje !!! Fabrica «?Romradiatoare?» a disparut aproape, si a facut loc unor magazine???? De oamenii care sufera in urma acestor manevere de adevarata mare coruptie nu se ingrijeste nimeni. S-a gasit metoda salariilor compensatorii ( pe care noi le platim din buget,? nu cei care profita) si sub acoperisul ei se actioneaza energic pentru ca tot ce s-a facut cu banii tuturor sa ajunga in mainile unora. A calculat cineva cat reprezinta dividentele cartoanelor pe care ni le-a dat Petre Roman, fata de cat trebuiau sa reprezinte? Cred ca cifrele ar fi un exemplu elocvent de cum s-a furat. Averea nationala a produs in acesti ani un soricel. Multi nu am luat nimic. Unii au luat cateva mii de lei in 10 ani. Cine pune pe hartie acest calcul care dovedeste intr-adevar ca am fost furati. Marea coruptie este de fapt marea hotie, si cei care ne conduc nu doresc sa fie HOTI ci prefera se fie CORUPTI care beneficiaza de “prezumptia de nevinovatie”. Un corupt scapa mai usor, un hot dovedit trebuie condamnat. Vom avea mereu marea coruptie declarata si mica coruptie condamnata. Ca sa ascundem marea HOTIE.


?


Adrian Nicolau

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.