Agricultura poate salva Romania

Agricultura poate salva Romania

0 56

Este cunoscut faptul ca, antebelic, Romania era socotita granarul Europei. Dovada istoria porturilor dunarene, unele disparute acuma.
Se stie foarte putin, sau aproape deloc, cat grau au carat sovieticii, postbelic si pe nedrept, in cadrul unui armistitiu si a unei paci impuse de pumnul mai mare, de pe lanurile noastre. Pentru ca pamantul romanesc, aflat la o blestemata rascruce de vanturi, a stiut sa ofere aproape tot doar privindu-l.
Apoi a urmat, postdecembrist, faramitarea pamanturilor roditoare dupa legi nu intotdeauna bine gandite si formulate, prin retrocedari si improprietariri de multe ori dubioase, dar voite din varii interese.
Luna de miere cu revolutia a fost degraba pusa pe butuci, urmand degringolada prin glia romaneasca, beleaua balanganindu-se in lipsa oricarui sprijin.
Intre timp noi importam de zor: grane, legume si fructe, pasari si carne, toate la calitate secundara pentru ca ne lasam pamanturile strabune intelenite legal.
Nu stiu daca v-ati uitat, calatorind prin tara si constientizand, cate terenuri zac vraiste sau prost administrate, fara sa mai vorbim de imbucatatiri demne de ev mediu, si care astfel scot pagube si in buzunarul tarii, si intr-al nostru.
O lege larga permite aceasta stare, care, indreptata, ar permite romanului sa plateasca jumatate pretul actual al painii Cu tot cortegiul benefic.
Credeti ca taranul face altfel ca melcul napadit de arsita?
Caci daca agricultura ar fi gospodarita cum trebuie, Romania ar putea stapani, in loc sa fie stapanita.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.