Agricultura parasita si de Guvernul Tariceanu

Agricultura parasita si de Guvernul Tariceanu

0 66

Sectorul agricol romanesc a scazut, in 2007, cu 16,7 la suta fata de anul precedent, agricultura contribuind cu 6,6 la suta la formarea Produsului Intern Brut (PIB), a anuntat presedintele Institutului National de Statistica (INS), Vergil Voineagu.
Reducerea de aproape 17 procente s-a produs pe fondul scaderii productiei vegetale cu 24,7 la suta si a productiei animale cu 3,9 la suta.
Conform INS, anul trecut s-a consemnat o diminuare a suprafetelor cultivate, Romania avand in prezent peste un milion de hectare necultivate. Totodata, in 2007 au fost inregistrate randamente scazute ale productiei si pe terenurile cultivate, din cauza secetei.
Singurele sectoare care au inregistrat cresteri de productie sunt cel viticol, al sfeclei de zahar si cartofilor.
Potrivit afirmatiilor lui Voineagu, citat de ROMPRES, agricultura si-a redus la jumatate productia fata de anul 2001, respectiv cu 25 la suta fata de 2005.
”Agricultura este sectorul dureros pentru economia nationala in 2007, cand a fost cel mai slab an agricol din ultima perioada, daca nu chiar din ultimii 20-25 de ani”, a explicat Voineagu.
Romania a devenit, in 2007, o tara net importatoare de produse agricole, sectorul agricol contribuind cu 10 la suta la totalul deficitului comercial al Romaniei.
La cresterea de sase la suta a PIB din 2007 au contribuit:
• serviciile, cu 3,5 la suta,
• constructiile, cu 2,4 la suta,
• industria, cu 1,2 la suta,
• impozitele cu 0,2 la suta.
Agricultura anului 2007 a adus (taiat) un minus de 1,3 la suta din PIB. Acest fenomen se poate repeta an de an atata timp cat gugvernantii nu vor schimba ceva in pulitica agrara romaneasca.
Este in continuare inadmisibil ca o tara cum este Romania, cu retea hidrografica atat de densa, sa sufere de seceta, cu potential agricol incredibil sa importe intr-o maniera total periculoasa pentru popor si pentru viitor!

Vlad T.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.