Agheasma in sticle si selfiuri cu Crucea de gheata de Boboteaza

Agheasma in sticle si selfiuri cu Crucea de gheata de Boboteaza

0 882

La slujba de Boboteaza, enoriasii brasoveni si-au umplut sticlele aduse de acasa cu Agheasma Mare, pentru ei si apropiati. Oamenii isi stropesc locuintele, curtile si membrii familiei cu apa sfintita, pentru a fi feriti de necazuri. La biserica militara de pe strada Mihai Viteazul, credinciosii si-au facut poze cu crucea de gheata adusa aici pentru al saselea an consecutiv

La slujba de Boboteaza, enoriasii brasoveni si-au umplut sticlele aduse de acasa cu Agheasma Mare, pentru ei si apropiati. Oamenii isi stropesc locuintele, curtile si membrii familiei cu apa sfintita, pentru a fi feriti de necazuri. La biserica militara de pe strada Mihai Viteazul, credinciosii si-au facut poze cu crucea de gheata adusa aici pentru al saselea an consecutiv, dupa ce a fost taiata in gheata din Glajeria Rasnovului.
Ortodocsii au comemorat astazi botezul lui Iisus in raul Iordan, savarsit de
Ioan Botezatorul. In greceste, Boboteaza se traduce prin „Aratarea Domnului”.cruce de gheata
Despre Agheasma Mare se spune ca are o putere deosebita, pentru ca a fost sfintita prin chemarea Sfantului Duh. Cu apa sfintita de Boboteaza se stropesc casele, gradinile, vitele si ogoarele, pentru a fi ocrotite de lucrarile necurate ale Diavolului. Credinciosii spun ca vor bea apa sfintita timp de opt zile consecutiv, dimineata, pana sa manance, asa cum le-au spus preotii.
Pentru al saselea an la rand, o cruce de gheata a ajuns in ajun de Boboteaza in fata Bisericii Academiei Fortelor Aeriene „Henri Coanda”, de pe str. Mihai Viteazul. Claudiu Popescu, unul din cei opt tineri care respecta traditia an de an si care aduc crucea de gheata la biserica militara este originar din Moldova si spune ca obiceiul are o vechime de peste 100 de ani. Nu le-a fost deloc usor sa taie blocul de gheata de pe lac, din zona Glajariei-Rasnov.
Crucea de gheata este formata de fapt din doua cruci mai subtiri, lipite una de alta, si decupate de tineri cu mare efort, pentru a se asigura ca macar una din ele va ajunge in intregime la destinatie.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.