Agentiile lui Boc

Agentiile lui Boc

0 219

Premierul Emil Boc: afirma ca exista agentii guvernamentale unde inca nu se simte niciun fel de criza, fara a intra prea mult cu exemplificarile decat in cazurile care ii convin, lui si sefului de atelier.
Totodata Boc afirma, in ceea ce priveste acele agentii care vor ramane, fie ca sunt cerute de raportul cu Uniunea Europeana – aici este ciudat cum fiecare guvern, si mai ales actualul, motiveaza anumite masuri ca fiind impuse de aceasta Uniune Europeana fara a ni se explica mai mult, adica existand intransparenta totala – iar alte agentii ar fi indispensabile functionarii statului, iar „acolo vom opera reduceri fie de salarii, fie de personal, in functie de specific”, a asigurat Boc.
„Exista agentii guvernamentale unde inca nu se simte niciun fel de criza”, afirma premierul. „Avem agentii unde salariul conducatorului auto este de 41 de milioane de lei. Aici va asigur ca vom lua acele decizii pentru ca si aici lucrurile sa fie aduse sub control, iar salarizarea sa fie decenta, pe masura muncii pe care o presteaza. Este vorba de acele agentii care presteaza servicii fiind cu statut de monopol. Asta inseamna ca nu mai exista un alt serviciu, un alt Inspectorat de Stat in Constructii, de exemplu, sau o alta agentie de Cadastru. Sunt singurele autoritati care ele impun taxele prin lege, ele le incaseaza, ele le cheltuiesc”, a explicat Emil Boc.
Oare ce doreste Boc sa acopere cu ceea ce descopera? Ce rahaturi din alte agentii trebuie sa ramana cu motz infrumusetat de o necesitate indoielnica? Ce prafuri trebuie sa mai inghita romanul, ca sa prinda definitiv orbul gainilor?
In opinia premierului, aceste agentii citate sunt agentiile unde trebuie sa se gaseasca o formula „pentru ca veniturile acestor agentii, structuri guvernamentale, sa se faca venind la bugetul de stat, dupa care ei sa primeasca, la fel ca toti ceilalti bugetari ai statului, salarii corespunzatoare, decente, si care sa respecte cadrul legal pentru ca, in acest moment, salariile se negociaza”.
Si astfel Boc s-a apucat de crosetat. Ce a afirmat mai sus ar fi „una pe fata”, ce nu spune, despre alte agentii nepomenite si tinute in spatele cortinei, ar fi „doua pe dos”, si asa ies ciorapii grosi pentru vremuri vitrege.
In ciuda intentiei exprimate de premier, acest lucru nu este foarte usor de realizat, din punct de vedere legal, pentru ca „sunt contracte colective de munca incheiete si care prevad o sumedenie de drepturi, sporuri, prime, bonusuri, si care trebuie sa fie rediscutate intr-un cadru legal, astfel incat toti sa fie adusi la un numitor comun al utilizarii eficiente a banului public”.
Oare care este acel numitor comun? Seful agentiei sau soferul acesteia? Si care agentie va fi baza numitorului comun? Vreuna prapadita, de sub aripa unui minister „pesedist” sau vreuna de pe la Turism sau Tineret?
„Vineri, sambata si duminica ma voi intalni punctual cu fiecare ministru care are in subordine structuri si agentii si vom discuta in detaliu fiecare agentie, structura, pentru a reglementa cadrul legal, dar cu asistenta Ministerului Finantelor si a Ministerului de Justitie, astfel incat, pe 14 august, sa avem finalizat si acest proiect de lege care va viza reformarea si restructurarea tuturor agentiilor”, a asigurat primul ministru, nuantand, totodata, necesitatea existentei „unui singur act normativ care sa reglementeze functionarea si reorganizarea tuturor acestor agentii guvernamentale, dupa care vom lua decizia promovarii lui la Parlament”.

Oare chiar este convins domnul Emil Boc de transpunerea in viata a acestor maimutareli? Mai bine s-ar refugia definitiv la cosit de fan si iarba, decat sa mai faca pe paiatza intr-un razboi prea mare pentru intelectul sau de slugoi parvenit.
Sa speram ca romanii vor decapita in curand cheliile acoperite cu peruci prea portocalii pentru acest anotimp al tarii!

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.