Agentiile de Dezvoltare Regionala, noile Organisme Intermediare in Programul Cresterea Competitivitatii Economice...

Agentiile de Dezvoltare Regionala, noile Organisme Intermediare in Programul Cresterea Competitivitatii Economice

0 98
Agentiile de Dezvoltare Regionala (ADR), pana in prezent Organisme Intermediare doar pentru Programul Operational Regional, au preluat atributiile fostului Organism Intermediar pentru IMM, structura care a fost desfiintata la finalul anului trecut din cauza multor nereguli in functionare.
Directorul ADR Centru, Simion Cretu: "vom incerca sa vedem ce se poate salva dintre proiectele depuse si contractate pe acest Program. Practic, in Regiunea Centru exista 267 de contracte aflate in diverse faze, dar sunt suspendate, in urma auditului realizat la cererea Comisiei Europene. Unele sunt finalizate fara vizita, unele sunt cu cerere de rambursare, altii n-au inceput cu licitatii, fiecare cum i-a prins".
Doua dintre Agentiile de Dezvoltare Regionala au anuntat oficial preluarea responsabilitatilor, ADR Centru si ADR Nord-Vest.
"In data de 11 martie, la Bucuresti, Ministerul Economiei si Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, au perfectat Acordul Cadru pentru preluarea responsabilitatilor Organismului Intermediar creat pentru POS CCE, realizandu-se astfel transferul de atributii legate de proiectele finantate in Regiunea Centru in cadrul Axei Prioritare 1 a acestui program", anunta ADR Centru.
Comunicatul ADR Centru mai arata:
Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a preluat, prin organismul intermediar creat pentru POS CCE, atributii legate de proiectele finantate in Regiunea Centru in cadrul Axei Prioritare 1 – Un sistem de productie inovativ si eco-eficient: Operatiunea 1.1.1 Sprijin pentru consolidarea si modernizarea sectorului productiv prin investitii tangibile si intangibile – investitii pentru intreprinderi mici si mijlocii; Operatiunea 1.1.2 Sprijin pentru implementarea standardelor internationale; Operatiunea 1.1.3 Sprijin pentru accesul pe noi piete si internationalizare; si respectiv Operatiunea 1.3.2 Sprijin pentru consultanta acordat IMM-urilor.
Principalele atributii delegate ADR Centru implica respectarea criteriilor de selectie in vederea finantarii in conformitate cu criteriile aplicabile POSCCE pentru toate proiectele depuse pe Operatiunile din cadrul Axei Prioritare 1, pe langa verificarea activitatii evaluatorilor independenti in procesul de evaluare, astfel incat sa fie respectate cerintele aplicabile POSCCE.
Practic, in Regiunea Centru exista 267 de contracte aflate in diverse faze, dar sunt suspendate, in urma auditului realizat la cererea Comisiei Europene. Unele sunt finalizate fara vizita, unele sunt cu cerere de rambursare, altii n-au inceput cu licitatii, fiecare cum i-a prins. Aceste proiecte deja contractate au o valoare de 110 milioane euro si mai sunt inca 397 de proiecte care nu sunt deschise", a declarat domnul Simion Cretu director general ADR Centru.

Organismul Intermediar pentru IMM a fost desfiintat la sfarsitul anului trecut din cauza unor probleme grave de functionare.

Aceasta decizie radicala a fost luata din cauza unor nereguli grave descoperite in cadrul institutiei. In principal, suspiciuni de frauda care au determinat si anchete DIICOT la Ministerul Economiei, in luna noiembrie. "Structura era atat de viciata incat singura solutie a fost reorganizarea completa a acesteia", a mai explicat ministrul de resort de la acel moment, Leonard Orban.
Potrivit Ministerului Fondurilor Europene, la sfarsitul lunii ianuarie 2013 erau in derulare peste 2.521 de contracte de finantare pe POS CCE.
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.