Agentia Spatiala Europeana cauta astronauti

Agentia Spatiala Europeana cauta astronauti

0 56

Visul de a zbura in spatiu poate deveni realitate in curand pentru orice european. Agentia Spatiala Europeana (ESA) cauta astronauti. Este pentru prima oara in ultimii 16 ani cand ESA publica un asemenea anunt. Reprezentantii agentiei se asteapta la cel putin zece mii de candidati, din intreaga Europa. Cine cauta o noua provocare, ar trebui sa incerce!
Conditiile de inscriere la concurs sunt: varsta cuprinsa intre 27 si 37 de ani, cunoasterea limbii engleze si, de preferinta, limba rusa. Candidatii trebuie sa aiba o diploma de inginer sau sa fi absolvit facultatea de stiintele naturii si sa aiba o experienta profesionala de minimum trei ani. Inscrierile se vor face online incepand cu data de 19 mai a.c. Pe langa formularele ce se cer a fi completate, cei interesati trebuie sa prezinte si o adeverinta medicala.
Dupa prima etapa eliminatorie vor ramane in concurs aproximativ o mie de candidati. Pentru acestia urmeaza o serie de teste psihologice care urmaresc puterea de concentrare, rezistenta la stres, capacitatea de adaptare in colectiv si conduita. In urma testelor psihologice vor merge mai departe intre 80 si 100 de candidati care vor fi supusi, timp de cinci zile, anumitor teste medicale; de la cel oftalmologic pana la examinari ale tractului digestiv. „Ochelarii nu sunt automat un criteriu eliminatoriu” – sustine seful echipei medicale care se ocupa cu examinarea candidatilor, Volker Damann.

O meserie periculoasa, uneori plictisitoare, dar …frumoasa!
In cele din urma, cei ramasi in cursa vor sustine o serie de interviuri. La inceputul anului 2009 se va decide care sunt cei patru astronauti care se vor alatura vechii echipe. Instruirea pentru zborurile in spatiu va dura cel putin trei ani si jumatate. Cand vor calatori cu adevarat in spatiu noii astronauti… scrie in stele! „Eu am devenit astronaut in 1988 si, cu mult noroc, am efectuat primul meu zbor dupa cinci ani. Abia dupa alti 15 ani am reusit sa ies in spatiu pentru a doua oara” – spune astronautul german Hans Schlegel.
Europa cucereste universul
Vestea buna este ca cel putin unul din cei patru viitori astronauti va avea posibilitatea sa aselenizeze avand in vedere ca o noua calatorie pe Luna este prevazuta a avea loc in urmatorii zece ani si „nu-mi pot inchipui ca Europa va fi prezenta la acest eveniment doar in calitate de spectator” – sustine Gerhard Thiele, seful corpului european de astronauti.

Sursa: Deutsche Welle

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.