AFP: Romania si criminalitatea informatica

AFP: Romania si criminalitatea informatica

0 263

Considerata o placa turnanta a criminalitatii informatice, Romania vrea sa se debaraseze de aceasta eticheta si isi multiplica operatiunile impotriva fraudelor pe Internet. Licitatii online false, phishing, furt de identitate, clonare de carduri de credit: lista infractiunilor informatice se diversfica si, in pofida „sfaturilor de preventie” oferite de politie, au fost inregistrate circa 900 de cazuri de acest tip in primele noua luni ale anului.
Ultima operatiune a condus, la sfarsitul lui octombrie, la arestarea a 80 de persoane, membre ale unei retele internationale, care organiza licitatii fictive pe Internet.
O alta operatiune de anvergura, desfasurata in colaborare cu agentii FBI, a permis arestarea, in mai, a 38 de cetateni romani, americani si vietnamezi, suspectati ca au provocat pierderi de milioane de dolari catorva mii de persoane private si institutiilor de bancare.
„Principala noastra dificultate este legata de caracterul transnational al criminalitatii informatice”, a declarat pentru AFP numarul doi al departamentului de combatere a criminalitatii informatice, Virgil Spiridon.
O alta dificultate o constituie metodele din ce in ce mai sofisticate ale infractorilor, care constrang politistii sa urmeze in permanenta cursuri de formare pentru a tine pasul cu acestia.
Obisnuita cu mica delincventa, politia din Ramnicu-Valcea se confrunta cu o provocare importanta dupa ce acest oras pasnic cu 100.000 de locuitori a fost supranumit „capitala mondiala a criminalitatii informatice” din cauza numarului mare de persoane care comit astfel de fraude.
„Este ca o boala contagioasa”, a declarat pentru AFP procurorul Valentin Preoteasa, pentru a explica acest fenomen.
Potrivit acestui oficial din cadrul Directiei locale pentru combaterea criminalitatii organizate, primii care s-au imbogatit din aceste fraude pe Internet si-au facut rapid adepti in randul tinerilor fara locuri de munca din acest oras.
Totusi, „daca in urma cu cativa ani, acesti tineri isi afisau opulenta, gandidu-se ca
nu li se poate intampla nimic, in prezent au devenit mai discreti”, stiind ca politia este pe urmele lor, a asigurat el.
Peste 40 de hackeri au fost arestati in judetul Valcea de la inceputul anului, gratie mai ales „excelentei cooperari cu FBI”, afirma procurorul.
Agentii americani au ajutat politistii romani care, dupa mai multe luni de eforturi, au arestat un tanar internaut care isi spunea Vladut, acuzat ca a provocat pierderi de milioane de dolari site-ului de licitatii online eBay.
Tinta privilegiata a infractorilor, site-ul si-a multiplicat donatiile de echipamente pentru politia romana, ingrijorat de faptul ca in unele orase mici „politistii si infractorii au ajuns sa imparta aceleasi sali de Internet Cafe”.
O alta ancheta a condus la arestarea unui tanar roman acuzat ca a patruns in serverele NASA si a provocat pagube de 1,5 milioane de dolari.
La incheierea unui proces foarte asteptat, tanarul a fost condamnat la 16 luni de inchisoare cu suspendare si la plata unei amenzi de 240.000 de dolari. Condamnarea nu a intarziat sa suscite zvonuri privind o posibila complicitate intre justitie si o companie informatica ce dorea sa exploateze „talentele” hackerului.
Desi respinge o astfel de eventualitate, Spiridon este surprins de pedeapsa modica la care a fost condamnat tanarul. „Nu se poate descuraja criminalitatea informatica prin pedepse ca aceasta”, isi exprima el regretul.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.