AFP: Pasaportul ungar – la mare cautare de …maghiari!

AFP: Pasaportul ungar – la mare cautare de …maghiari!

0 91

Ungurii din Voivodina (nordul Serbiei) si din Romania cer intr-un numar tot mai mare pasaport maghiar. Solicitantii sunt nevoiti sa astepte mai multe luni pentru a depune dosarul la consulat, comenteaza AFP.
Consulatul Ungariei din Subotica (200 km nord de Belgrad) nu este niciodata gol. Keneyeres Laszlo, de 30 de ani, tocmai a aflat ca el ar putea depune dosarul abia la 7 noiembrie, dar acest lucru nu il demoralizeaza.
„Fac acest pas in primul rand din motive sentimentale. La urma urmei, eu sunt maghiar, dar nu intentionez deloc sa plec din Serbia”, a declarat el pentru AFP.
Laszlo este doar unul dintre maghiarii din Voivodina, care a cerut cetatenie maghiara, in conformitate cu o lege recenta, adoptata de autoritatile de la Budapesta.
Acest „pasaport (maghiar) reprezinta o supapa de siguranta, daca am avea nevoie sa plecam in mare graba pentru un motiv oarecare,” a declarat tanarul, facand aluzie la destramarea sangeroasa a fostei Iugoslavii la inceputul anului 1990.

Multi maghiari din Romania au declarat pentru AFP ca dorinta de a dobandi cetatenia ungara tine de atasamentul fata de cultura lor de origine si de Ungaria, si „nu de dorinta de a schimba frontierele, sau de a trai in aceasta tara.”
„Este simbolic. Vrem sa traim aici (in Romania), dar exista legaturi culturale cu Ungaria”, a declarat reprezentantul local al Partidului minoritatii maghiare (UDMR), Hajdu Gabor.
Acest pasaport maghiar este totusi valoros pentru sute de romani de origine maghiara, deoarece faciliteaza intrarea pe piata fortei de munca din tarile UE, care inca mai impun restrictii pe romani si bulgari.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.