Afara-i vopsit gardul, inauntru-i elefantul

Afara-i vopsit gardul, inauntru-i elefantul

0 64

Baronii locali si mogulii de Romania, cele doua sintagme care contin cel mai bine apucaturile politice mioritice, au de cateva zile un candidat serios. In casta imbuibatilor politici se pregateste sa intre si padisahul. Asta dupa ce liberalii constanteni au plimbat un elefant la o parada electorala, ca sa striveasca sub labele uriase cliseele si stereotipiile care definesc potentatul politic. Odata cu intrarea maharajahului calare pe elefant in scena, alaturi de baroni si moguli, nu doar menajeria politica se imbiba de un parfum nou. Nu ca senzatia de circ pe care o lasa campanie ar mai fi avut nevoie sa fie pusa in evidenta. Dar daca padisahul a surclasat baronul, si pahidermul alunga leopardul din zicerile romanesti. Noua reclama pentru dedesubturile dubioase va suna, pentru inceput in versiune liberala: „Afara-i vopsit gardul, inauntru-i elefantul!”.
Ca la liberali lucrurile nu sunt ceea ce par a fi s-a vazut si la Brasov in Duminica Tomii, cu ocazia Coborarii Junilor in cetate. Seful judetului, Aristotel Cancescu, a tinut mortis sa confiste parada cailor impodobiti cu salanguri si si-a aliniat fidelii in coada procesiunii, invesmantati in pelerinele galbene ale PNL. Si-a scos la produs si scribii, care au raportat in ziarele la care corespondeaza ca alaiul cu juni s-a perindat prin fata presedintelui CJ ca-ntr-un pelerinaj la o troita scheiana. Mai lipsea sa scrie ca au descalecat smerelnic si i-au pupat poala pelerinei de campanie. Doar viceprimarul liberal Gabriel Andronache a refuzat vestimentatia de propaganda comandata de seful sau politic, pe motivul foarte respectabil ca politica nu are ce cauta la o manifestatie traditionala.
Si la pesedisti aparentele ar putea juca o festa unui privitor neatent. O chermeza cu public pusa la cale de primarul PSD de la Ghimbav, Dorel Toma, a fost surprinsa de rafalele de ploaie abatute in week-end peste intreg judetul. Un pedelist milos, Ionel Spinean, contracandidatul lui Toma la scaunul de edil al Ghimbavului, a profitat de impasul meteorologic in care se gaseau petrecaretii. Si le-a impartit pelerine de ploaie cu insemnele PDL, pe care oamenii le-au imbracat la repezeala, fara nici un fel de remuscare politica. Ghimbasenii murati ciuciulete au inteles cel mai bine sensul zicerii „sub umbrela politica”, uzata pana la luciu in vocabularul de campanie.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.