Aerul din Brasov, superior celui din marile orase

Aerul din Brasov, superior celui din marile orase

Traficul rutier, incalzirea rezidentiala sau parcurile industriale sunt principalele surse de poluare din Brasov. Valorile masurate de Agentia pentru Protectia Mediului inregistreaza insa rareori depasiri ale valorilor admisibile, ceea ce face ca la Brasov aerul sa fie mult mai respirabil decat in alte mari orase din Romania. Calitatea aerului este asigurata de padurile care inconjoara orasul si proiectele de descongestionare a traficului derulate de municipalitate

Traficul rutier, incalzirea rezidentiala sau parcurile industriale sunt principalele surse de poluare din Brasov. Valorile masurate de Agentia pentru Protectia Mediului inregistreaza insa rareori depasiri ale valorilor admisibile, ceea ce face ca la Brasov aerul sa fie mult mai respirabil decat in alte mari orase din Romania. Calitatea aerului este asigurata de padurile care inconjoara orasul si proiectele de descongestionare a traficului derulate de municipalitate.
Reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului spun ca monitorizeaza permanent calitatea aerului din oras. De altfel, vizavi de Colegiul Unirea exista un panou, conectat la Agentia de Protectia Mediului, pe care sunt afisate tot timpul informatii legate de calitatea aerului din oras. Potrivit celor care monitorizeaza datele, rareori sunt depasite valorile admisibile. Atunci cand acest lucru se intampla, in special in zonele centrale, vinovat est traficul rutier. Aerul pe care il respiram a fost monitorizat intre 2010 si 2014 si s-au constatat unele depasiri la dioxidul de azot. In urma prelucrarii acestor date, a fost elaborat un plan pentru reducerea prezentei acestui gaz in aerul din municipiul Brasov.brasov natura2
In schimb, alte orase din tara inregistreaza valori peste limite la mai multi indicatori iar cele ale nivelului de dioxid de azot sunt mult peste valoarea inregistrata la Brasov. Potrivit datelor publicate pe site-urile agentiilor judetene, la Iasi, Braila, Galati, Cluj Napoca sau Bucuresti se inregistreaza valori mult mai mari decat la Brasov iar depasirile sunt la mai multi indici. De altfel, ultimele masuratori prezentate pe site de catre APM Brasov se incadreaza la buna sau foarte buna in ce priveste calitatea aerului. De altfel, brasovenii sunt, in general, multumiti de aerul pe care il respira.
Toate proiectele derulate de municipalitate pentru fluidizarea traficului din oras, inclusiv scoaterea traficuului greu in afara municipiului influenteaza pozitiv si calitatea aetului. Realizarea Ocolitoarei orasului si amenajarea a peste 50 de sensuri giratorii, unde masinile stau mult mai putin in intersectie asigura un trafic fluent si scad concomitent si poluarea, impotriva careia actioneaza constant Muntele Tampa si zonele verzi din imprejurimile Brasovului.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.