Aerul conditionat poate fi un pericol pentru sanatate

Aerul conditionat poate fi un pericol pentru sanatate

0 60

Desi meteorologii anunta ca temperaturile revin la normal, suntem totusi in toiul verii iar caldura ne da mari batai de cap. Intr-o vara fierbinte, este greu sa ne imaginam viata de zi cu zi, fara aer conditionat. Vanzarile acestor aparate cresc proportional cu gradele din termometre, dar folosirea lor incorecta ne poate face mai mult rau decat bine.


Chiar daca simtiti ca dati in clocot si ati face orice pentru o temperatura scazuta, atentie mare la aerul conditionat. Acesra este sfatul medicilor care sustin ca va puteti alege cu boli serioase, care se trateaza greu si unele dintre ele doar in spital.


?


Riscurile folosirii incorecte a aerului conditionat


Producatorii de aparate de aer conditionat, dar si medicii, avertizeaza ca aceste aparate, care cresc confortul omului pe timpul caniculei, pot fi extrem de priculoase pentru sanatate deoarece scad imunitatea sistemului respirator pe intregul traseu, pana la plamani. Medicii recomanda ca jetul de aer rece sa nu fie indreptat direct catre persoanele care isi desfasoara activitatea in incapere, iar daca este vorba de case, nu de birouri, este recomandat sa fie instalat pe hol astfel incat sa raceasca aerul din incaperi, in mod indirect, pentru a se evita producerea parezelor si a nevralgiilor. De asemenea, sfatul medicul este ca aerul conditionat sa fie pornit intermitent.
De asemenea, specialistii atrag atentia ca aparatele trebuie toaletate periodic, altfel acumularile de germeni, bacterii si ciuperci care se strang in filterele aparatelor, se raspandesc in incaperi in concentratie mare si provoaca rinite, alergii, laringite, faringite si bronsite, micoze, dar si o diminuare generala a imunitatii cailor respiratorii.


Reguli de aur


Ca sa evitam imbolnavirile trebuie respectate trei regului de aur: sa mentinem curate filtrele de aer, sa mentinem in camera o temperatura constanta, nu cu foarte mult mai scazuta fata de cea de afara (cel mult zece grade), in cazul in care trebuie sa iesim des din incinta, si sa evitam raza directa de actiune a aparatului. Aerul conditionat nu este oxigenat, de aceea camerele trebuie sa fie aerisite constant, pe parcursul zilei.


Medicii atrag atentia ca utilizarea necorespunzatoare a aparatelor de aer conditionat in vehiculele de transport in comun sau in masinile personale este o cauza frecventa a raspandirii unor afectiuni respiratorii. Daca geamurile sunt in permanenta inchise, filtrele de aer imbacsite, un simplu stranut sau o tuse a unui bolnav poate raspandi virusii la un numar indefinit de calatori.


?


Laura Moise


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.