Aeroportul, de la deziderat la certitudine

Aeroportul, de la deziderat la certitudine

0 62

Interviu cu Presedintele Comisiei de realizare a aeroportului, Iancu Vespasian Augustin


?


?


Una dintre investitiile cele mai dorite de brasoveni, aeroportul international, este, in sfarsit, certitudine. Vineri, 20 iulie, contractul de concesiune de lucrari pentru proiectarea, realizarea si operarea aeroportului a fost semnat de catre Presedintele Consiliului Judetean Brasov Aristotel Cancescu, presedintele Comisiei pentru realizarea aeroportului Iancu Vespasian Augustin si?? Presedintele companiei canadiene Intelcan Technosystems, Ronald Weisberger.


Pentru mai multe detalii legate de acest eveniment ne-am adresat presedintelui Comisiei speciale pentru realizarea aeroportului consilierul judetean independent Iancu Vespasian Augustin (IVA), care a coordonat intregul proces, incepand cu primele discutii de principiu si pana la incheierea procedurii de licitatie pentru atribuirea lucrarilor si caruia i-am adresat cateva intrebari.


?


Rep. Domnule Iancu,? mai intai va felicitam pentru perseverenta de care ati dat dovada. Drumul pana la semnarea contractului a fost destul de lung si plin de peripetii sa zicem asa. Tot timpul aparea cate ceva neprevazut, ceva care intarzia momentul atat de asteptat de noi toti. Acum ati vazut contractul semnat. Ce simtiti?


I.V.A. In primul rand sunt foarte bucuros ca am putut contribui la realizarea acestui obiectiv, alaturi de colegii consilieri si de conducerea institutiei, carora le multumesc pentru increderea deplina si sprijinul neconditionat acordat, un sprijin fara culoare politica dar marcat de un interes cetatenesc deosebit. Nu in ultimul rand multumesc Consiliului Local Brasov, Consiliului Local Ghimbav, primarilor celor doua localitati si Consiilor Judetene Covasna si Harghita pentru suportul administrativ si moral si mai ales pentru solidaritatea cu care au sustinut proiectul nostru. Pentru toata lumea, o investitie de anvergura si dorita de cetatenii celor 3 judete este un motiv de mare satisfactie, o recompensa pentru munca depusa si pentru determinarea cu care s-a conlucrat pentru implementarea acestui proiect.


In alta ordine de idei sunt bucuros ca brasovenii vor avea parte de o investitie pe care, intr-un sondaj de opinie realizat la nivel judetean, au plasat-o pe locul al doilea ca importanta, dupa reabilitarea drumurilor judetene. Iata ca ambele dorinte sunt indeplinite. La drumuri s-a pornit lucrul iar lucrarile la aeroport vor incepe in septembrie sau octombrie.


Rep. Si noi, cei de la cotidianul INFOBRASOV, ne bucuram de aceasta realizare ?si am sustinut si sustinem aeroportul. Am fost tot timpul alaturi de aceasta initiativa, la fel cum am fost alaturi de orice initiativa, cat de mica, in folosul cetateanului.


In ce priveste aeroportul, am stat tot timpul cu sufletul la gura, mereu s-a intamplat cate ceva, ba o stana pe pista, ba o hotarare schimbata in ordonanta, ba un teren al nimanui. Si chiar finalizarea procedurii a durat destul de mult. Ce se mai poate intampla?


I.V.A.??Ziceati ca procedura a durat mult. Eu n-as zice. A fost o durata normala, in concordanta cu legislatia romaneasca in vigoare, cu anvergura investitiei, cu faptul ca este primul aeroport international realizat in tara dupa caderea regimului comunist, deci o premiera in actuala conjunctura.?Am avut de negociat cateva zeci de pagini contract si va spun ca nu a fost usor. Angajam interesele judetului si deci ale cetatenilor pe o perioada de 40 de ani (termenul pentru care s-a negociat concesiune n.r.). Angajam o institutie ce reprezinta judetul, alaturi de alte judete intr-un mare proiect regional cu o mare implicatie in dezvoltarea unei importante zone din centrul Romaniei. Responsabilitate ?este foarte mare. Am facut apel la numerosi specialisti, juristi, finantisti si din alte domenii pentru sprijin, pentru a face un lucru bun, care sa aduca beneficii cetatenilor. In cadrul negocierilor discutiile s-au purat uneori si pe marginea unui cuvant, a unei formulari. N-avem voie sa gresim. Cum v-am spus, acum s-a finalizat negocierea (si semnarea n.r.) Contractului de concesiune si o parte din anexe urmand ca celelalte sa fie negociate si semnate doar dupa finalizarea discutiilor cu bancile care vor finanta investitia.


Rep. Ce mai este pe agenda in aceasta perioada?


I.V.A. Foarte repede avem de terminat dosarul care trebuie sa il facem noi, Consiliul Judetean Brasov, pentru banci. Practic, acum, avem doar una din piese in dosar – Contractul de concesiune. Pana la sfarsitul lunii iulie va trebui sa finalizam procedura de intabulare a proprietatii CJ asupra terenului primit de la Guvernul Romaniei prin OUG 41/2007, sa lansam actiunea de obtinere a avizelor de constructie – documente solicitate (conditionate) de banci pentru obtinerea finatarii. Cel mai important dintre documente este Acordul de mediu a carui ?procedura de obtinere a fost deja demarata.


Rep. Va multumim si speram sa ne chemati atunci cand se va pune piatra de temelie, ca sa zic asa. Si multumim in numele brasovenilor care si-au dorit aeroportul, tuturor autoritatilor locale si judetene implicate.


Asteptam inceperea lucrului!


?


Bianca Sorescu


?


COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.