Aeroportul cu pui (2)

Aeroportul cu pui (2)

0 222

Oricine a trecut pe langa stiinta aviatiei, fara sa o aprofundeze, stie ca cea mai mica pista pentru avioanele mari, care sa fie intr-adevar rentabile prin cantitatea de persoane si marfuri transportate, este de 3.500 – 4.000 de metri. Iar instalatiile anexe nu au loc intr-un cotet de porci, caci sunt hangare, turn de control, asistenta-servicii, depozite de carburanti, insasi cladirea- aerogara, aerogara marfuri etc.,etc.

Ura, invidie, si dusmanie pe fata
Un argument pentru renuntarea la aeroport, asta pentru ca nu este trafic, a fost oferit de ministrul Radu Berceanu, care a sustinut punctul sau de vedere, ca ar fi mult mai potrivit un aeroport mai mic, construit la IAR Ghimbav, care va acoperi necesarul judetului Brasov.
Ultima lovitura data proiectului de catre PD-L a fost in „saptamana luminata”, intunecata in Camera Deputatilor, care a hotarat, in cadrul Comisiei de Agricultura, sa restituie Ordonanta 41/2007, prin care au fost transferate proiectului cele 200 de hectare de teren necesare pistei de aterizare – decolare si utilitatilor aferente, inapoi Guvernului pentru „reanalizare”. Deputatul PD-L Valeriu Tabara, seful comisiei, a motivat ca terenul transferat este mult mai mare decat necesarul aeroportului.
Vedeti, agricultorul confunda din nou aterizarea unei gaini, din pomul in care a dormit, cu aterizarea unui avion transatlantic. Manevra lui Tabara de a solicita, in afara procedurilor si dupa votul majoritar din Comisia de Agricultura, o noua aprobare pentru aeroportul de la Brasov a confirmat opozitia totala liderilor PD-L.
Adriean Videanu, ministrul PDL al Economiei, a trimis Camerei Deputatilor, pe 17 aprilie 2009, o hartie prin care a avizat negativ construirea unui aeroport la Braºov in varianta demarata de maibine de cinci ani. Conform PUZ, o parte din aeroport s-ar suprapune cu un teren viran al IAR Ghimbav, aflat in subordinea Ministerului Economiei. Acest lucru s-a vrut a fi indreptat printr-un schimb de terenuri. Ministrul Videanu a avizat negativ si acest schimb, motivand ca pentru acest lucru trebuie aprobarea CSAT, deoarece IAR Ghimbav este o fabrica din industria de aparare.
Daca pentru aeroportul sustinut de PNL-UDMR-PSD, Videanu a dat aviz negativ chiar si pentru un schimb de teren, pentru aeroportul primarului Scripcaru, care se va construi efectiv pe terenul IAR Ghimbav (160 ha), ministrul Economiei nu a avut nimic impotriva si nici nu a cerut avizul CSAT. El a motivat ca astfel se vor rezolva si niste probleme de patrimoniu intre IAR Ghimbav si Aeroclubul „Mircea Zorileanu“. Practic, cu aceasta manevra, Videanu depaseste amaraciunea prilejuita de blocarea ambitiei de prelua personal IAR Brasov (160 ha). Se spune ca insusi Traian Basescu i-ar fi dat peste mana „pofticiosului” ministru.
Acest PD-L, cauza a numeroase piedici si disensiuni in mersul tarii postdecembriste, ar fi cel mai indicat sa fie inghitit de un cutremur, nu o miscare geologica, ci un adevarat cutremur social. Caci piedicile puse Brasovului, chiar si in privinta asfaltarilor – bani multi din bugetul local pentru lucrari nefundamentate si de proasta calitate – de acest primar pedelit au oprit mersul inainte al urbei, municipiu care pierde tot mai mult teren in fata unor orase mai mici altadata, din toate punctele de vedere. Pe cand o schimbare din radacini?

Neintelegerile au fost …intelese!!
Care sa fi fost minunea? Cutremurul?
„Eu nu m-am opus niciodata construirii unui aeroport la Brasov, dar doresc ca lucrurile sa decurga transparent. Am vorbit azi si am hotarat sa–mi trimita si mie documentele economice si financiare ale proiectului, pentru ca eu n-am avut acces la ele pana in prezent. Eu sprijin acest proiect, dar trebuie sa eliminam toate neclaritatile“, a dat-o la cotit, pentru fraieri si creduli, George Scripcaru, primarul PD-L al Brasovului.
Dar exista intrebarea: a cerut el vreodata acest proiect? Si, primindu-l, nu s-ar fi uitat la el ca matza-n calendar?
Intrebat in legatura cu cel de-al doilea aeroport, Scripcaru a explicat:
„E un aeroport mai mic, in completarea celui mai mare. E un proiect in trei: Primaria Brasov, IAR Ghimbav si Aeroclubul ‘Zorileanu’. Exista o pista, un turn de control si alte chestii necesare unui aeroport, dar toate acestea vor trebui modernizate. Avem minimum necesar, iar investitia e de vreo trei milioane de euro. Am vorbit cu ministrul Adriean Videanu (care are in subordine IAR Ghimbav – n.a.) si lucrurile se vor rezolva, inclusiv problemele legate de patrimoniul IAR Ghimbav“.
Sarman scripcar moldovean, limitat prin orgoliu si incapatanare! Oare a cui mioare pasc pe aceasta asa-zisa pista? Iar turnul acela de control (il puteti vedea in fotografia din stanga reportajului, sus) seamana cu o locuinta lacustra, pe undeva prin Africa. Ca sa nu mai vorbim de restul utilitatilor. Oare primarul Scripcaru crede ca un aeroport seamana cu asfaltarea ulitei din satul natal?

Replica lui Aristotel Cancescu – voi candidat la primarie!
„Primarul Scripcaru a dat-o acum la intors, dupa ce a vazut ca, daca se opune aeroportului, iai strica imaginea in Brasov. Acum aproba proiectul, pentru ca si Berceanu e de acord, mai ales ca vor face si ei aeroportul ala. Acolo va fi un aeroport cu o pista mica, de vreo 1.800 de metri, pe care nu vor putea ateriza decat avioane mici, de patru locuri. O oferta de genul asta mi s-a facut si mie acum vreo cativa ani, dar am refuzat-o categoric. Precizez ca pentru aeroportul nostru avem finantare de la trei banci mari de la Londra, printre care se afla si Erste Bank“, a declarat Aristotel Cãncescu.
„S-a cazut de acord asupra aeroportului, dar mai ramane sa aratam cu schite si documente primarului Brasovului ca noi nu am cerut teren in plus. Primarul pretinde ca exista niºte greseli in documentatia noastra, dar le vom clarifica. Am discutat niste probleme de forma, nu de fond. Primarul Scripcaru ne-a spus ca vrea sa construiasca un aeroport mai mic la IAR Ghimbav. El si-a exprimat dorinta de a coopera cu aeroportul nostru, lucru pe care il vom stabili in viitorul apropiat“, a adaugat Ioan Toma, seful reprezentantei Intelcan in Romania. In ultima conferinta de presa, in fata ziaristilor este aruncata ultima replica a lui Aristotel Cancescu – „voi candidat la primarie”!

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.