Aeroportul cu pui (1)

Aeroportul cu pui (1)

0 225

Brasovul nu va ramane fara aeroport, din cauza disputelor politice. Lucrurile s-au aranjat. Disputa politica, pe viata si moarte, dintre George Scripcaru, primarul pedelist cu incapatanare de asfalt sub fruntea de berbec, si Aristotel Cancescu, presedintele judetului cu multe monumente istorice de renovat, a dat nastere unui pui. Este vorba de un pui al Aeroportului International Brasov – Ghimbav, nascut din mintea lui Scripcaru, violata de penelistul Cancescu, fosti colegi de partid (PD), in clipele de divort ale unei foste coalitii (Alianta D.A.), esuate ca orice mezalianta la care participa PD-L. Si astfel, ca orice pui, aeroportul lui Scripcaru se afla langa mama sa, aeroportul lui Cancescu, cotetul scripcarian fiind plasat cam la 30 de metri de iatacul aristotelian.
Cele doua tabere politice care s-au contrat dur in ultimii doi ani pe seama construirii unui aeroport la Brasov s-au „intalnit” (sedinta a CL) luni, la ora 13.30, la Primaria Brasov, pentru a cadea la o intelegere. In urma discutiilor, lucrurile s-au lamurit de ambele parti. Astfel, Brasovul, vrea – nu vrea, va avea deodata doua aeroporturi, unul al PNL, susþinut de PSD, si unul al PDL – sustinut doar de ei, mai mic, adica un pui.

Blocaje si schimbari din „zbor”!
Se stie ca in ultima perioada, de cand au ajuns pe cai mari, reprezentantii de seama ai PD-L, Radu Berceanu, ministrul Transporturilor, deputatul Valeriu Tabara, seful Comisiei de Agriculturã de la Camera Deputatilor – ma intreb ce fel de specialist in zboruri este acest agricultor, decat in cele ale gainilor, curcilor si al altor oratanii din ograzile oamenilor – si chiar Adriean Videanu, ministrul Economiei, s-au opus construirii aeroportului de la Braºov, versiunea Judetului.
Varianta sustinuta de presedintele PNL al Consiliului Judetean Brasov este si varianta sustinuta de reprezentantii PSD. Iata ca dupa multe balbe (blocaje, frane, critici etc.) au facut si pesedistii ceva bun pentru Brasov! – cel mai vocal fiind ministrul pentru IMM-uri, Constantin Nita.
Argumentele invocate de catre reprezentantii PD-L spun ca aeroportul propus de PNL-PSD nu este viabil, deoarece costa suspect de putin, doar vreo 100 de milioane de euro. Ca termen de comparatie s-a oferit proiectul aeroportului de la Adunatii Copaceni, pentru care fostul ministru liberal al Transporturilor, Ludovic Orban, preconizase sa cheltuiasca in jur de 1,5 miliarde de euro. Si ce daca? Trebuie sa fie totul scump si de proasta calitate, cum este autostrada „Bechtel”?

S-a mai spus ca firma Intelcan TechnoSystems Inc. din Ottawa – Canada, cea care a castigat licitaþia organizata de Consiliul Judetean Brasov pentru a construi si a exploata aeroportul, a pus o serie de conditii in planul de business al afacerii, conditii care ar dezavantaja clar partea romana. Astfel, se vorbea de faptul ca, daca in primul an de la deschiderea aeroportului nu se vor inregistra un milion de pasageri pe an si, in plus, 250.000 de tone de marfa, ratele pentru creditul afacerii vor fi suportate de catre CJ Braºov. In studiul de fezabilitate realizat de catre o companie canadiana, act care a stat la baza planului de business, se preconizeaza faptul ca aeroportul din Brasov va inregistra, in primul an de activitate, in jur de doar 345.000 de pasageri, ajungandu-se la un milion de pasageri abia dupa sase ani. Acest lucru demonstreaza ca sursele din PD-L au intoxicat ziaristii cu privire la acest aspect.
Bun, dar orice lucru nou are nevoie de un rodaj, in cazul aeroportului „rodajul” insemnand obisnuirea celor interesati cu ideea ca pot folosi aeroportul brasovean, renuntand la aterizari pe la Sibiu, Tg.Mures sau Bucuresti, cu deplasari apoi pe „minunatele” noastre sosele spre zona brasoveana si judetele vecine. Iar incercarea merita. Si pana la urma, din statistici, cca 30% din pasagerii de pe Otopeni (peste 4,5 milioane pe an) sunt din Transilvania, multi dintre ei se vor opri la Brasov. Iata inca unul din motivele de frana!

Urmare in numarul viitor

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.