AEROPORTUL BRASOV SI AFACEREA SIBIU

AEROPORTUL BRASOV SI AFACEREA SIBIU

0 59

????


„Afacerea Sibiu”, trecuta in ghilimele, nu are deloc vreo conotatie peiorativa. Dimpotriva, includerea orasului transilvan drept Capitala Europeanaa culturii in 2007 ainsemnat un extraordinar business, intoate planurile. Iata cateva date, culese dintr-un Raport ce mi-a cazut intamplator in mana, zilele trecute.


In primul rand surprinde numarul de vizitatori record, care a depasit anul trecut un milion de turisti, fapt ce a dus la triplarea (!) incasarilor pentru proprietarii de hoteluri, pensiuni, restaurante, cafenele, pub-uri, magazine de suveniruri, librarii etc. Dupa principiul verificat ca turistul este mai larg la punga cand e in vacanta, oamenii de afaceri sibieni din industria turismului (caci la Sibiu este o industrie!) au majorat preturile, anul trecut, cu circa 30%. Absolu tfiresc.


?


Sibiu un reper!


Se vorbeste cu satisfactie de un grad de ocupare hoteliera de peste 80% pe tot parcursul anului, iar in lunile de varf acesta fiind chiar de 100%. La o asemenea cerere, firesc, si tarifele au crescut cu 30-50%.


Dar si societati comerciale sau firme, implicate colateral in turism, au fost propulsate pozitiv, peste 50% dintre acestea raportand cresteri de activitate care au generat aproximativ 10.000 de noi locuri de munca. O estimare generala a cifrei globale de afaceri in 2007 include doar la incasari un nivel de circa 275 milioane de euro!


Cei mai multi bani i-au adus Sibiului cei aproape 300.000 de turisti straini care au vizitate orasul si care au cheltuit, in medie, 130 de euro pe zi, media cazarilor pe turist fiind de cinci nopti. Dar si turistii romani au petrecut macar doua nopti in hoteluri (in general, mai ieftine), dar si asa tot au cheltuit zilnic cam 50 de euro depersoana!


Iata un scurt bilant pentru care orice edil, om politic ori responsabil al comunitatii locale, nu poate decat sa-si frece mainile de satisfactie.


Dar ce treaba areaeroportul in aceasta ecuatie?


Ei bine, principala poarta turistica de intrare in Sibiu a fost chiar vechea aerogara, modernizata la standarde?europene inca de anul trecut, ce a putut prelua aproape 80% din traficul turistic al Capitalei Europene!


Sa-mi fie iertat un posibil patriotism local, dar cred ca Brasovul poate oricand pune la dispozitie o oferta turistica superioara Sibiului, din toate punctele devedere…


Mai lipseste sa gasim „chichirezul”. El exista, de la o natura extrem de generoasa pana la?exceptionala traditie turistica a zonei…


?


Mai putin Aeroportul!!


Astfel, problema Aeroportului brasovean se releva cu atat mai stringenta in conditiile cand… chiar si ultra necesara Autostrada Campina-Predeal (Brasov) a devenit precum idealul comunist de odinioara: cu cat ne… apropiam de el, cu atat se departa! Iar cum in fruntea tarii avem un „jucator” cu o chelie la fel de stralucitoare ca si a lui Lenin, tare ma tem ca nici pe Tariceanu (altfel, cu destul par pe crestet!) tot nu-l imping interesele spre frumosul municipiu, propus de Titulescu a fi Capitala Romaniei Mari.


Asa ca toata „corvoada” construirii Aeroportului international Brasov -Ghimbav ramane tot pe umerii edililor locali, intre care, cel putin cativa au depus eforturi exceptionale sa materializeze acest vis. Dar de ce vis, cand au fost stabilite date si termene precise de executie si nici dorinta de implicare directa a unor investitori nu lipseste?


?


Post scriptum.


M-a surprins placut vizita actualului Patriarh Daniel, in Nordul Moldovei, unde Preafericirea Sa afost ani buni Mitropolit. Ei bine, intre preocuparile lumesti pe care nu s-a sfiit sa le afiseze a fost si implicarea sa publica in propunerea de schimbare a denumirii Aeroportului Suceava (Salcia), in Aeroportul Suceava-Botosani, motivand, pe buna dreptate, ca fiind la distanta apropiata de Botosani, noua denumire ar lamuri explicit turistul (strain sau roman) ca poate apela lesnicios la deplasarea cu avionul deopotriva pentru capitalele celor doua judete. In context, si cheltuielile de modernizare ar fi mai lesnicioase.


Ce-ar fi, oare, daca Preafericitul Daniel ar fi invitat, sa zicem, de dl.Aristotel Cancescu sa viziteze Muzeul primei scoli romanesti (tot pune baul Consiliul Judetean pentru reparatii) si in discutia despre investitiile ce urmeaza a fi declansate acolo, ar fi abordata asa, mai pe ocolite, si…problema Aeroportului brasovean?


Zic si eu…


?


D.D. Rujan


?


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.