Aeroportul Brasov: comisia de licitatie lucreaza la rapoarte

Aeroportul Brasov: comisia de licitatie lucreaza la rapoarte

0 121

In Conferinta de presa sustinuta joi, consilierul independent Iancu Vespasian Augustin, presedinte al comisiei de realizare a aeroportului a informat cu privire la stadiul analizei ofertei depuse de firma canadiana Intelcan Technosystems.


Conform precizarilor facute, la aceasta ora sunt finalizate rapoartele intermediare. Exista un raport economic, privind oferta financiara si un raport tehnic, facut de expertii contractati de Consiliul Judetean, pentru analiza ofertei tehnice. In baza celor doua rapoarte si a analizei post-negociere efectuate de fiecare membru al comisiei de licitatie se va redacta raportul final care va sta la baza votului plenului Consiliului Judetean.


De asemenea, inainte de votul din plen, comisia de licitatie va supune la vot decizia de incheiere a contractului cu firma canadiana, acest lucru fiind prevazut in OUG 34/2006.


In ce priveste negocierea propunerilor facute in oferta si a conditiilor contractuale, aceasta ar urma sa aiba loc in zilele urmatoare si vor avea ca efect, dupa cum a precizat consilierul Iancu Vespasian, o imbunatatire substantiala, din punct de vedere al institutiei, a conditiilor din contractul cadru.


S-au facut referiri si la reactia unor reprezentanti ai presei care au atacat faptul ca s-a prezentat o singura oferta, aceea a firmei Intelcan, cu care s-au purtat discutii in prealabil. “Este o prostie. Documentatia de atribuire a fost cumparata de 23 de firme. Oricare putea veni cu o oferta, mult mai buna decat Intelcan, sau Intelcan putea sa nu depuna oferta, s-a dat sansa tuturor. Au fost acordate pentru depunerea ofertei termene mai mari decat cele minime impuse de Ordonanta 34. Mai mult, prelevandu-ne de faptul ca prezenta anuntului in Buletinul Oficial al Uniunii Europene JOUE, permitea reducerea termenului de depunere a ofertelor pana la 37 de zile, licitatia putea avea loc in ianuarie, ori noi am tinut-o la jumatatea lui februarie. Cine a vrut, a avut timp” a precizat Iancu Vespasian.


Din precizarile facute reiese ca unele restrictii au fost introduse chiar de lege. Initial s-a dorit invocarea experintei din ultimii 15 ani a ofertantilor iar ANRMAP s-a opus aparitiei anuntului in aceasta forma, impunand respectarea prevederilor ordonantei privind experienta din ultimii 5 ani. Ori?cati ?au construit?in ultimii 5 ani aeroport? In niciun caz cele 12 firme romanesti care au cumparat documentatia.


Oricum lacunele legislative incep sa se vada. Lipsa nuantarilor privind numarul minim de oferte sau experienta in cazurile de exceptie (cum ar fi aeroportul) pot ajunge sa creeze dificultati si chiar blocarea unor investitii. Chiar ministrul Berceanu, a sesizat recent ca se impun conditii prea dure pentru unele investitii (cum ar fi autostrazile) , ceea ce restrictioneaza accesul firmelor romanesti la lucrari si a promis modificari legislative. Aceste modificari ar trebui facute urgent, pentru a nu fi blocate investitii majore.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.