Adrian Veștea a tranșat disputa cu Benga pe tema turnului virtual al...

Adrian Veștea a tranșat disputa cu Benga pe tema turnului virtual al aeroportului

4 359

În gâlceava iscată de deputatul userist Tudor Benga cu privire la soluția tehnică adoptată pentru turnul de control al Aeoportului Brașov-Ghimbav, și anume turnul virtual, Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean a contraatacat ieri într-o conferință de presă. Mai precis i-a adus la Brașov pe directorii Romatsa și pe cei ai Autorității Aeronautice Civile din România pentru a semna acordul care consfințește soluția virtuală pentru dirijarea traficului aerian.
Această varintă ultramodernă este în prezent adoptată de Londra dar și de Norvegia și Suedia. În România este o soluție de pionerat, după cum au recunoscut Adrian Cojoc, director general în Romatsa, dar și Florin Manta director DSNA Arad al Romatsa, orașul unde va fi amplasat turnul virtual de control.
Acesta din urmă declarat că Centrul Regional de dirijare a traficului de la Arad este al doilea ca mărime după București, iar conceptul de dirijare Remote Tower prin camere de înaltă rezoluție și cele cu termoviziune este unul revoluționar și perfect sigur și reprezintă viitorul în aeronautica civilă.
După asumarea responsabilității pentru această soluție tehnică de către autoritățile aeronautice românești orice controversă pe această temă parea se fi încheiat. Desantul conducerii instituțiilor amintite s-a produs în urma atacurilor repetate ale deputatului brașovean Tudor Benga, care a invocat nesiguranța în cazul turnurilor virtuale ale aeroporturilor care au adoptat această soluție și faptul că puține aeroporturi din Europa au exclusiv turn virtual de control.

Finanțarea atârnă de constatarea dacă Aeroportul Brașov este obiectiv de interes național
Situația finanțării guvernamentale în continuare a proiectului Aeroportul Brașov nu este atât de clară, în urma întâlnirii de marți la București Veștea neobținând garanția finanțării cu încă 100 de milioane de lei anul acesta.
,,A trebuit să găsesc resurse financiare pentru acest proiect, iaranul trecut am adus de la guvern 75 de milioane, iar anul acesta 30 de milioane. Și pe vremea guvernării PSD am obținut 25 de milioane.
Anul acesta necesarul de finanțare se ridică la încă 95 de milioane de lei, sumă ce reiese din situațiile de lucrări ale furnizorilor.
Ne-am întâlnit, eu, primarul Coliban, senatorul Mihai Veștea, cu liderii alianței de la guvernare, cu Dan Barna, cu Kelemen Hunor și cu Ludovic Orban, dar și cu ministrul Ghinea(al fondurilor europene n.n.) pentru a discuta alocarea de sume necesare în această a doua jumătate a anului”.
La obiecția ridicată de jurnaliști, cum că cei trei nu au putere de decizie asupra guvernului, doi fiind miniștri fără portofoliu, iar Orban a pierdut orice influență asupra premierului Cîțu, inclusiv că primarul Coliban este neagreat de Dan Barna, Adrian Veștea a devenit brusc nesigur și evaziv:
,,Nu putem construi aeroportul fără resurse iar eu nu am lăsat niciodată furnizorii neplătiți. Întotdeauna am avut o soluție de finanțare alternativă. Vom vedea ce bani vom primi, vom vedea ce se va întâmpla. Dacă se consideră că este un proiect de importanță națională va fi finanțat”.
Veștea nu a răspuns la întrebarea dacă finanțarea aeroportului depinde de opțiunea de vot a delegaților filialei PNL Brașov la congresul din toamnă al liberalilor și a redirecționat cursul conferinței de presă înspre detaliile tehnice ale soluției virtuale pentru turnul de control al aeroportului.

Libiu Mateescu      

COMENTARII

  1. P.S. Ne poate spune si noua domnul A.I.Vestea cand se vor receptiona benzile pistei si balizajul ,care conform contractului cu Electrogrup Cluj in valoare de 65.598.566 Lei ,ar fi trebuit sa fie terminate la 31.12.2021 ?

  2. Este clar ca lumina zilei ca nu e obiectiv de interes national si in consecinta nu va primi cei 100 milioane Lei ; ceea ce este mai ingrijorator e faptul ca totalul lucrarilor executate ce trebuie achitate (terminal) si cele care mai trebuie executate si achitate ,totalizeaza aproape 386 milioane Lei ; daca se cer bani de la guvern,inseamna ca au fost angajate lucrari de investitii fara a fi asigurate integral sursele de finantare in buget,ceea ce contravine Legii nr.273 a finantelor publice locale !

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.