Adrian Severin la RFI: Parteneriatul strategic cu Franta este mort

Adrian Severin la RFI:
Parteneriatul strategic cu Franta este mort

0 100

Parteneriatul strategic cu Franta este mort, a declarat joi, la RFI Romania, europarlamentarul roman Adrian Severin (PSD), care a adaugat ca Parisul nu are pozitia morala sa dea lectii anticoruptie Romaniei. Franta ar trebui exclusa din Schengen, daca vorbim de criteriul coruptiei, sustine deputatul european. Daca Romania ar denunta unilateral Mecanismul de Cooperare si Verificare, nu s-ar intampla nimic, mai spune el.

„Daca astazi Romania ar anunta ca nu mai accepta aplicarea MCV, care ar fi consecintele? Va spun eu: niciunele, niciunele! Pentru ca, din punctul de vedere al clauzei de salvgardare, aceasta a iesit din vigoare si clauza de salvgardare era prevedere a Tratatului, deci nu se mai poate aplica nici un fel de sanctiune sau nici un fel de masura in aceasta privinta, iar alte instrumente nu exista, pentru ca nici reprezentantii Comisiei Europene nu au curajul sa spuna adevarul. Este vorba despre ceea ce englezii numesc „gentlemen agreement”, o intelegere intre un stat si Comisia Europeana, o intelegere care confera Comisiei drepturi pe care tratatele europene nu i le confera. Deci sub acest aspect, nimic nu s-ar putea intampla. Aici este un razboi a cuvintelor. Acest MCV a devenit un instrument de santaj si de discriminare la adresa Romaniei si nu a condus si nu poate conduce la o imbunatatire a performantelor justitiei romanesti”, a declarat Adrian Severin pentru RFI.

Europarlamentarul roman crede ca oficialii romani ar trebui sa faca lobby european, pentru intrarea in Spatiul Schengen la termen, adica in luna martie. Totodata, Adrian Severin este de parere ca autoritatile romane ar trebui sa intre rapid in contact cu toate capitalele, pentru a arata ca ‘demersul celor doi ministri de interne, francez si german (care au solicitat recent, printr-o scrisoare, amanarea aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen – n.red.), este unul ilegal, imoral si antieuropean, nu antiromanesc’. ‘Daca se adauga criterii noi, cum ar fi acela al coruptiei, eu cred ca atunci ar trebui sa vorbim despre excluderea Frantei din Spatiul Schengen, pentru ca afaceri cum ar fi Bettancourt sau Karachi, ca si altele, ca si unele presiuni, pe care Franta le-a facut in contextul intrarii Romaniei in Schengen asupra Romaniei, pentru ca Romania sa incheie anumite contracte comerciale favorabile Frantei, toate acestea vorbesc despre coruptie. Deci cand guvernul francez actual vrea sa ne dea lectii de coruptie, eu cred ca nu are pozitia morala sa o faca”, apreciaza Severin.

In opinia sa, parteneriatul strategic dintre Romania si Franta este mort. „Trebuie sa vedem daca acest celebru parteneriat strategic mai functioneaza. Dupa parerea mea este mort, dar trebuie sa vedem daca mai exista si vreun temei pentru ca Romania sa ramana in Francofonie. Toate aceste lucruri trebuie discutate foarte serios cu reprezentantii guvernului francez si nu prin intermediul presei, ci prin intermediul canalelor diplomatice”, conchide Adrian Severin.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.