Adrian Sarbu renunta la ziarele locale

Adrian Sarbu renunta la ziarele locale

0 86

Ziarele locale a lui Adrian Sarbu se inchid! Motivul tine de criza si de dinamica relatiei dintre Adrian Sarbu si CME, compania la care cunoscutul proprietar de media roman a devenit de cateva luni COO, adica numarul unu executiv.
Publimedia, compania pe care Adrian Sarbu isi deruleaza majoritatea operatiunilor de presa scrisa (cu excepþia “Gandul”, care e editat de Crucisatorul SRL), este, conform mai multor voci din interiorul companiei, o afacere construita pentru exit. Cu alte cuvinte, Adrian Sarbu a construit o cota de piaþa si o reputaþie pentru a primi bani pentru el insusi si pentru dezvoltarea afacerii de la un investitor strain, puternic. CME, partenerul lui Adrian Sarbu, a fost puternic afectat de criza, ca si alte mari companii de media, si recent a vandut 31% din companie catre gigantul Time-Warner. In situatia data, e putin probabil ca business-ul fondat de Ronald Lauder si condus azi de Sarbu ar mai putea fi interesat de investiþii masive in Romania.

Conform BRAT.ro, localele lui Adrian Sarbu insemnau Banateanul, Bihoreanul, Clujeanul, Hunedoreanul, Ieseanul si Sibianul. Stirea e mai trista pentru angajatii acestor publicatii (si pentru presa locala din Romania in general) decat pentru editor, fiindca acesta nu face decat sa se ajusteze firesc la criza. Daca vreti, Adrian Sarbu isi face un fel de operatie de apendicita necesara, mai curand decat cine stie ce fel de chirurgie majora si spectaculoasa. Pentru el, e vorba cel mult de un semi-esec, fiindca daca n-ar fi aparut criza, probabil ca intreaga poveste s-ar fi copt incet si ar fi ajuns la rentabilitate. Faptul ca una din cele trei retele de presa locala din Romania dispare pur si simplu spune in schimb multe despre potenþialul unei prese independente locale sau regionale. Stim ca micii independenti din provincie sunt de regula clientelari politic si ca marile scandaluri de santaj si altele asemanatoare nu din Bucuresti vin, cel putin pana la proba contrarie. Nerentabilitatea publicatiilor locale gandite curat, cu finantare din publicitate si un public neneglijabil, spune multe despre simþul comunitar si local al romanilor in general, dincolo de problemele de adecvare pe care le-ar putea avea profesionistii.

Inapoi la viitorul lui Adrian Sarbu, daca ceea ce stiu eu este actual, ultimele cinci procente detinute de vizionarul media in televiziuni (PRO TV SA si Media Pro International) vor fi puse pe masa in noiembrie anul acesta. Ultima tranzactie a insemnat 49,5 milioane de dolari pentru romanul cu cel mai mare succes din lumea media.

In noua configuratie, e de vazut ce se intampla si cu restul asseturilor de print ale lui Adrian Sarbu. Pentru unele dintre site-uri, din cate am auzit, se poarta niste discutii cu cel putin un alt mare publisher.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.