Adevaruri light si minciuni superlong

Adevaruri light si minciuni superlong

0 167

Fumatorii inraiti din Romania au regretat, zilele trecute, ca nu mai au plamanii de odinioara, ca sa racneasca impotriva ultimei initiative apartinand ministrului Nicolaescu al Sanatatii. Pe baza unui sondaj efectuat pe un esantion pe care l-a considerat suficient de reprezentativ, demnitarul liberal a pus stetoscopul pe pulmonul natiei si a decis ca fumatul va fi interzis pana si pe strada. Inainte de a-si aroga vreun merit de intaietate in aplicarea si in aer liber a interdictiei de a fuma, Nicolaescu trebuie sa stie ca autoritatile din Alba-Iulia au trecut deja la sanctionarea cu amenzi a indivizilor care trag din tigara pe strada.


Sanatatea globala a natiunii are, desigur, doar de castigat de pe urma unei astfel de masuri. Aplicata, insa, in stilul intrepid-abuziv cu care ne-a obisnuit de cand a lepadat costumul de contabil pentru halatul de medic, Nicolaescu vrea s-o ia cu mult inainte altor state europene in privinta reglementarilor antitabac. Practica destul de riscanta. Pentru ca, daca ia un avans prea mare, nu mai poate invoca scuza alinierii la standardele europene, de care se foloseste orice posesor de functie in Romania cand vrea sa ne bage pe gat vreo lege sau prevedere nedigerabila.


Dar nu e doar atat. Ministerul Sanatatii ar da dovada de o crasa ipocrizie, incercand sa inaspreasca aberant la partea de filtru o legislatie care se dovedeste permisiva in restul tigarii. Mesajele de avertizare asupra riscului provocat de fumat, inscriptionate pe pachetele de tigari ce se vand in Romania, nu sunt nici pe departe la fel de transante ca cele ce se pot citi pe pachetele care circula dincolo. Daca pe ale noastre scrie „Fumatul poate ucide”, efectul letal si-a pierdut izul ipotetic intr-o tara ca Italia, de exemplu, unde sub marca tigarii scrie sec, negru pe alb, fara ocolisuri: „Il fumo uccide!”


Ipocrizia are, insa, si un parfum mai fin. Amestecat cu damful unui tigari de soi da o combinatie la fel de nociva asupra creierului pe cat este deja asupra plamanului. Un exemplu foarte recent s-a produs deunazi la Brasov. Unde, in parteneriat cu Camera de Comert locala, compania Philip Morris Romania a organizat seminarul intitulat „Etica in afaceri”. Gargara despre conduita oamenilor de afaceri, impachetata in valatucii de fum scosi pe nas de Petre Imre, director Corporate Affairs la Philip Morris, o prezenta foarte activa in paginile revistelor de mondenitati si can-can de pe la Bucuresti. ?


Interesante dezbateri civice, initiate de o companie cu adanc simt social cum este Philip Morris. Taman acum cand compania americana, alaturi de suratele Reynolds American si British American Tobacco trebuie sa faca fata unui proces urias in care fumatorii de tigari light pretind daune de aproape 200 de miliarde de dolari pentru a fi fost inselati de reclamele mincinoase la tigarile presupuse a fi mai putin cancerigene.


Cinstit ar fi sa vorbim si despre ipocrizia fumatorilor planetari, care s-au folosit de publicitatea inselatoare la versiunea light doar ca sa-si anestezieze constiinta cu fum de tabac si sa continue sa-si satisfaca viciul. Ca sa nu se lase mai prejos la capitolul asta, Peter Imre a livrat la Brasov o mostra de ipocrizie mai tare decat un fum adanc de havana, despre care se spune ca e rulata pe pulpele cafenii ale cubanezelor. Printre alte fapte bune in folosul societatii, compania a cerut Ministerului de Justitie o inasprire a pedepselor pentru contrabanda cu tigari,. Si acum vine ipocrizia, deghizata in motiv: „ mai ales pentru ca produsele de contrabanda nu au avertismente privitoare la pericolul pe care il reprezinta fumatul”.


Io p’asta n-o fumez. Hai mai bine sa refacem putin textul, ca nu se mai intelege nimic in ceata asta deasa de mahoarca. Adica sa facem un adevar light dintr-o minciuna superlong: mai ales pentru ca produsele de contrabanda aduc prejudicii uriase marcilor originale”. Parca-i mai bine asa, nu?


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.