Adevaruri despre revoltele din 1956

Adevaruri despre revoltele din 1956

0 155

Centrul Cultural Reduta este, in aceste zile, gazda unei expozitii de materiale inedite despre evenimentele petrecute in Romania anului 1956. Documentele, provenite in parte din arhivele Europei Libere si din cele ale Ministerului de Interne din acea perioada, dezvaluie detalii mai putin sau chiar deloc cunoscute despre tulburarile acelor vremuri. Revolta izbucnita in Ungaria, la 23 octombrie 1956, cand sute de mii de unguri s-au rasculat p regimului sovietic opresiv, a fost inabusita in sange de trupele militare rusesti. In chiar ziua in care demonstrantii marsaluiau pe principalele bulevarde din Budapesta si steagul sovietic era dat jos de pe cladirile oficiale, soldatii rusi invadasera deja Ungaria, sub pretextul impiedicarii unei interventii NATO. De frica retragerii Ungariei din pactul de la Varsovia, armata sovietica a cotropit tara vecina cu nu mai putin de 6000 de tancuri, mai multe chiar decat folosisera nemtii la invadarea URSS-ului. Bombardamentele crunte si violentele armatei terestre i-au silit pe insurgenti sa ceara incetarea focului in 10 noiembrie 1956.


Se stie ca revolta ungara a fost urmata in Romania de miscarile de protest fata de regimul comunist condus de Gheorghe Gheorghiu-Dej. Expozitia de la Reduta isi propune sa sondeze din perspective noi miscarile studentesti si ale altor grupuri contestatare din Romania anului 1956. Marturiile recuperate din arhive de catre istorici – ai Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania, CNSAS, Institutului Cultural Roman – restituie imaginea corecta a arestarilor, anchetelor si sentintelor de condamnare a participantilor la protestele anticomuniste din acel an teribil. Potrivit datelor din documente, numarul arestatilor a fost de ordinul miilor, justitia comunista a pronuntat sentinte care cumuleaza 14.000 de ani de inchisoare, peste 1000 de studenti au fost exmatriculati din universitati. 30 de protestatari au fost condamnati la moarte. In 24 din cazuri, sentinta a fost dusa la indeplinire de plutonul de executie.


Sub numele „Printre randuri: Ecoul evenimentelor din 1956 in Romania”, realizata de istoricul Andreea Varga, ar putea fi si un pas catre reabilitarea celor care au suferit condamnari, in virtutea legislatiei de atunci. Dintr-o amnezie condamnabila a statului roman, sentintele pronuntate atunci sunt inca in vigoare.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.