Adevarul despre Holocaust nu trebuie cunoscut! Nu trebuie uitat! Ar trebui corectată...

Adevarul despre Holocaust nu trebuie cunoscut! Nu trebuie uitat! Ar trebui corectată inscripţia din Gara Satu Mare şi de pe monumentul dedicat?

1 791

Intalnirea Asociatiei HID Satu Mare de luna trecuta a fost "dedicata"celor doua plachete de la Gara CFR şi de pe monumentul Holocaustului din curtea Sinagogii unde scrie CLAR că evreii au fost deportaţi de către Guvernul fascist horthyst maghiar. Atât pe placheta memorială de la Gara CFR, cât şi pe monumentul Holocaustului din curtea Sinagogii de pe strada Decebal, se află inscripţionate numele evreilor deportaţi în 1944, cu menţiunea- absolut exacta si corecta! - că ei au fost trimişi în lagărele mortii de către Guvernul fascist horthyst maghiar.

Intalnirea Asociatiei HID Satu Mare de luna trecuta a fost „dedicata” celor doua plachete de la Gara CFR şi de pe monumentul Holocaustului din curtea Sinagogii unde scrie CLAR că evreii au fost deportaţi de către Guvernul fascist horthyst maghiar. Atât pe placheta memorială de la Gara CFR, cât şi pe monumentul Holocaustului din curtea Sinagogii de pe strada Decebal, se află inscripţionate numele evreilor deportaţi în 1944, cu menţiunea- absolut exacta si corecta! – că ei au fost trimişi în lagărele mortii de către Guvernul fascist horthyst maghiar.
Considerând că acest text, formulat pe vremea comunisnului (!?), este o stigmatizare a întregii naţiuni maghiare(!?!), Asociaţia revizionista Hid din Satu Mare a demarat o procedură pentru corectarea sa, căci guvernul horthyst a fost el unul totalitar, dar nu…ar fi fost si nazist, iar deportarea s-a făcut doar de către Germania hitleristă, adevarat, cu colaborarea guvernului horthyst. Ca si cand pe vremea respectivă saraca Ungarie nu ar fi prima aliata a Germaniei ci… sub stăpânirea armatei fasciste.
În acest scop, în sala comunitară a Bisericii Reformate din Satu Mare a avut loc o consfătuire,la care au fost adusi cativa „specialisti” din Ungaria, care au adus argumente  contra textului actual, respectiv pentru modificarea acestuia.Monumentul Holocaustului din curtea Sinagogii de pe strada Decebal, SATU MARE
Întâlnirea a fost condusă, vadit partinitor de Krakkó Rudolf, preşedintele Asociaţiei. Primul invitat, prof. univ. dr. Liviu Rotman, Directorul Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România, nu a putut fi prezent, astfel ca Nicolae Décsei a dat citire scrisorii sale, care  a afirmat clar şi hotărât atât guvernul Antonescu cât şi guvernul Horthy au fost guverne fasciste, deci inscripţia este corectă. Au mai luat cuvântul: profesorul sătmărean Thoroczkay Sándor, dr. Szakály Sándor, directorul general al Institutului de Cercetare Istorică Veritas, membru al Academeiei Ştiinţifice Maghiare, dr. Ottmar Trasca, colaborator al Institutului de Cercetări Ştiinţifice de la Cluj  şi dr. Trbucz Dávid, colaborator ştiinţific al Academiei Ştiinţifice Maghiare, care, prin argumente proprii au susţinut modificarea textului.
După expuneri a avut loc o dezbatere, prin care s-a stabilit că Holocaustul a fost cel mai condamnabil act istoric, comemorarea este deosebit de importantă, ca niciodată un astfel de genocid să nu se mai întâmple, Dar…vedeti d-voastra, inscripţia tot trebuie modificată, pentru că,vezi Doamne , ea ar învinovăţi întreaga naţiune maghiară (!?). Ca si cand ocuparea smavolnica a Nordului Transilvaniei nu ar fi fost facuta exclusiv  de catre trupele Ungariei revizioniste ,ca si cand la Ip si Traznea ,la Moisei si Sighet sau in salele Salajului,crimele comise  – da impotriva cetatenilor romani evrei! – si mai ales deportarea  celor 150.000 de evrei in lagarele mortii le-ar fi facut autoritatile horthyste prin soldatii maghiari !!

În urma acestor „dezbateri”incluse incluse in planul agresiv lansat de premierul Orban vizand deculpavizarea  Ungariei horhtyste de crimele comise  s-a formulat un nou text, care spune că în mai-iunie 1944 evreii sătmăreni au fost deportaţi „doar prin colaborarea autorităţii Ungariei cotropite (fara a pomeni responsabilizarea lui Horthy!) obligata de Hitler sa urmeze Germania naţional-socialistă”.

COMENTARII

 1. In anul 2006 Comisia Internationala Pentru Studierea Holocaustului in Romania ,alcatuita din 31membrii
  ,reputati specialisti in istorie si stiinte politice din tara si strainatate ,politologi supravietuitorii ai
  Holocaustului reprezentanti ai organizatiilor evreiesti internationale a analizat in detalii aceste eveni
  mente tragice in anul 1944, stabilind in detalii gradul de vinovatie a Germaniei si al Ungariei.
  La 11 Noiembrie 2006 Raportul Comisiei a fost omologat in intregime si declarat ca,,Document deStat.
  Prin urmare obligatia noastra , ca cetatenii Romaniei este de a respecta acest Raport si sa ne stradu
  im sa realizam Concluziile istorice si recomandarile comisiei ,care este un real folos pentru educarea
  civica ,umanista a tuturor cetatenilor cu deosebire a tineretului din Romania.
  Deci prima noastra datorie astazi este de a lasa in mostenire generatiilor viitoare , adevarul istoric a
  trecutului .Numai asa putem preveni ca Holocaustul populatiei evreiesti sa nu se mai repeta niciodata
  Una din adevarurile istorice este:La 19martie 1944 Ungaria a fost ocupata de trupe germane.
  Ocuparea Ungariei a avut la baza , impiedicarea iesirii din AxA-un obiectiv pe care maghiarii il urmeau
  dupa infrangerea zdrobitoare a Armatei a II.maghiara la Voronej, in ianuarie 1943 (pagini din Raport).
  In aceasta perioada toate legile elaborate de guvernul Ungariei ,au fost initiate si vizate de Edmund
  Wesenmayer SS brigadenfurer ,(chiar si ordinul de deportare nr6163-1944)ministru plenipotential a lui
  Hitler la Budapesta(Gestapoul era sub ordinele sale),Wesenmayer a organizat ocuparea Ungariei si cu ajutorul Politiei Secrete Germane ,,comandoul lui Eichmann”deportare rapida in lagarele de extermina-
  re naziste si a evreilor din Satu Mare. Cererea asociatiei Hid conform celor constatate de comisie este justificata. De a lega aceasta problema de manifestarile de iredentism al asociatiei Hid ,care
  ar trebui verificata in detaliu, respectiv de persoana lui Horty, a lui Orban Victor si de a considera ca
  un atentat la siguranta nationala a Romaniei nu este corect.
  Carpacii istorici din Satu Mare , care au difuzat acest articol in diferite ziare nu au respectat cele cons-
  tatate de Comisie Internationala ,cu difuzarea parerilor proprii,care trebuia sa inainteze comisiei si nu la opinia publica. Poate intentionat nu au analizat nici soarta fascistului Weseenmayer ,care a fost,
  condamnat la 20ani de Tribunalul din Nunberg si a fost eliberat in anul 1951 ,ispasind pedeapsa de
  2 ANI!!!!!, sau cazul rabinului Joel Teilelbaum din Satu Mare ,care in urma intelegerii pe bani cu cala-
  ul Eichmann (150.000pengo)impreuna cu 1680 evrei (toti rabinii si din Nordul Ardealului) pe trenul lui
  Kaszner a fugit in Elvetia. Iar evreii saraci lasati pe voia sortii in lagare de exterminare naziste.
  Rabinul avea datoria sa fie printre deportati ,ca sa le inspire increderea in Dumnezeu ,ca nu vor fi
  parasiti si sa conduca rugaciunea in Sinagoga.(Randolph L Braham Studiul Holocaustului II.Editura Barsai
  Budapesta 1986.)Rabinul trebuia sa organizeze o miscare revolutionara impotriva deportarilor ,si refu-
  giul in Romania , cea ce nu s-a realizat.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.