Adevaratul Sfantu Nicolae

Adevaratul Sfantu Nicolae

0 96


Sfantul Nicolae este sfantul mai tuturora.


Este sfantul national al Rusiei si al Greciei si sunt mii de biserici care ii poarta numele – chiar mai mult de 400 numai in Marea Britanie.


Este sfantul judecatorilor, al criminalilor, al camatarilor, al hotilor, al comerciantilor, al cersetorilor, al scolarilor, al marinarilor, al brutarilor, al drumetilor, al virginelor si al copiilor saraci
Este cunoscut ca fiind prietenul si protectorul celor in necaz.


 


Sfantul Nicolae s-a nascut in Estul Mijlociu, la aproximativ 350 de mile Nord-vest de la Betlehem in secolul al patrulea. A fost crescut sa devina episcop la Myra (astazi Kale), in orasul sau natal, Lycia, aflata langa coasta Turciei de astazi.


Legenda povesteste despre dragostea lui pentru copii, despre bunatatea lui si despre miracolele pe care le-a infaptuit. Probabil cea mai binecunoscuta poveste este aceea care da stire despre felul in care le-a ajutat pe cele trei surori, care aveau petitori dar nici una nu avea zestre, de vreme ce tatal lor era doar un nobil sarac.
Din cauza acestui lucru nu aveau cum sa se marite. Episcopul Nicolae era un om timid si nu-i placea sa dea bani direct, deci s-a gandit la o cale prin care sa le poata darui anonim. Cand cea mai mare fata era gata de maritis, bunul episcop a aruncat in casa un sac cu aur noaptea. Mai apoi, cand cea de-a doua fata se pregatea sa se marite, la fel si ea a primit in mod misterios un sac cu aur. Insa cand a venit vremea pentru cea de-a treia fata, saracul nobil era determinat sa afle cine este acela care este asa de generos. Ramanand treaz, l-a vazut pe episcop cum arunca inca un sac cu aur in casa.


Se spune ca Sfantul Nicolae s-a urcat pe acoperis si a aruncat cel de-al treilea sac prin cos, acesta aterizand intr-o soseta care era pusa la uscat, de aici provenind obiceiul de a pune sosete sau saculete de Craciun deasupra semineului.


Cand tatal a vazut ce s-a intamplat, Nicolae s-a rugat de el sa pastreze secretul, dar, desigur, cumva au aflat toti de acest lucru. De atunci, de fiecare data cand cineva primea un cadou neasteptat, ii multumeau lui Nicolae. Sase sute de ani mai tarziu, tarul rus Vladimir a vizitat Constantinopolul si auzind de toate aceste povesti frumoase despre episcopul Nicolae a decis sa-l proclame sfantul Rusiei.


Povestile au ajuns chiar si pana in Laponia – la oamenii care calatoresc cu saniile trase de reni. Cei trei saci cu aur, pe care i-a daruit Nicolae celor trei surori, l-au facut ca sa ajunga in atentia comerciantilor din Italia de Nord. El era reprezentat tinand cei trei saci, in statui si imagini, tinand in maini cei trei saci cu aur, iar atunci cand a devenit sfantul comerciantilor, sacii au devenit mingi de aur, care ii reprezentau pe camatari.
Aniversarea mortii lui Nicolae, 6 Decembrie, fie acesta in 345 dupa Hristos, fie in 352 dupa Hristos, este atat de aproape de Craciun incat, in multe tari, cele doua sarbatori s-au impletit.


Doar in Germania si in Olanda, si la fel si la noi, cele doua sarbatori au ramas separate…


 


Iza M.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.