ADEVARATELE ciudăţenii ale acordului între Ponta și Băsescu!

ADEVARATELE ciudăţenii ale acordului între Ponta și Băsescu!

0 336
Circula pe Net un text cu…subtexturi. Altfel interesant ca incercare de manipulare,Din pacate pentru autori , cam subtire…Ma intai textul:
"ÎntrebaÅ£i 100 de români, care au absolvit cel puÈ›in gimnaziul, ce ar alege între „acord de coabitare si guvernanţă” È™i „acord de coabitare si guvernare”. Cel puÅ£in 95 vor opta pentru a doua variantă.
ÎntrebaÅ£i alÅ£i 100 de absolvenÅ£i de liceu care au habar de limba engleză care este provenienÅ£a cuvântului guvernanţă. Cel puÅ£in 95% vă vor răspunde că din limba engleză (governance), are înÅ£elesul de act de guvernare”.
Concluzia parÅ£ială 1 este că faimosul acord între Băsescu ÅŸi Ponta a fost tradus din limba engleză. In capitolul Angajamente comune apare următoarea enumerare de instituÅ£ii: „FMI, BM, CoE, NATO, MCV, Schengen etc.”. AceiaÅŸi 95 absolvenÅ£i de liceu vă vor spune că, dacă un român ar fi elaborat documentul, atunci el nu ar fi făcut greÅŸeala de a scrie CoE, prescurtarea pentru Council of Europe.
Concluzia parÅ£ială 2 este că acordul între Băsescu ÅŸi Ponta a fost tradus din limba engleză.
În secÅ£iunea dedicată spaÅ£iilor (sic) ÅŸi modalităţii de cooperare se vorbeÅŸte despre „numirile de generali”. Nicăieri în legislaÅ£ia românească generalii nu sunt numiÅ£i, ei pot fi, eventual, promovaÅ£i sau avansaÅ£i. Dacă este să fie numiÅ£i, atunci s-ar putea vorbi despre numirile în funcÅ£ii de generali.
Şi a treia concluzie parţială conduce către o traducere din limba engleză.
Codul de conduită general vorbeÅŸte despre faptul că „părÅ£ile vor îmbrăţiÅŸa reguli minimale de adresare respectuoasă”. In limba română regulile nu pot fi îmbrăţiÅŸate. Intr-o altă limbă, să zicem că aceasta este engleza, poate. AÅŸadar, din nou vorbim de o traducere.
În capitolul referitor la Mecanismul de luare a deciziilor se spune că „în mod exceptional, alte persoane pot fi implicate, cu acceptul celor doi, sau o tema poate fi delegata catre sistemul administrativ al celor doua institutii…” Cei 95 de absolvenÅ£i de gimnaziu ne vor spune că topica firească ar fi „pot fi implicate alte persoane” iar despre teme care pot fi delegate ne vor mărturisi că nu prea au auzit. Eu unul cred că iarăşi e vorba despre o traducere. Tot din engleză.
Acum că ştim că documentul e rezultatul unei traduceri din limba engleză, să vedem care ar fi ţara implicată.
În secÅ£iunea referitoare la Principii si valori comune, se vorbeÅŸte despre „orientarea strategica a Romaniei: apartenenta Romaniei la NATO si UE, Parteneriatul Strategic cu SUA, regulile europene ale competitiei si economiei de piata si ale democratiei sunt intangibile”. Problema este că documentul de coabitare reÅ£ine doar un singur parteneriat, adică cel cu SUA, iar pe pagina de internet a MAE sunt listate nouă parteneriate strategice, cu Statele Unite ale Americii, Republica Azerbaidjan, Republica Coreea, Republica Franceză, Republica Italiană, Regatul Unit al Marii Britanii ÅŸi al Irlandei de Nord, Republica Polonă, Republica Turcia, Republica Ungară, ÅŸi două parteneriate speciale, cu Republica Populară Chineză ÅŸi Japonia.
Ce concluzie parÅ£ială putem trage ? Că documentul de coabitare a fost tradus din engleza americană. De altfel, dacă încercăm să ne amintim de referendumul din vară, noÅ£iunea de coabitare a fost adusă pe tărâm dâmboviÅ£ean de Philip Gordon, adjunctul lui Hillary Clinton, când guvernatorul Băsescu era reinstalat pe tronul cotrocenist cu sprijin american. Åži dacă tot vorbim despre amestecul americanilor, să ne reamintim puÅ£in ultimele miÅŸcări ale ambasadorului Mark Gitestein pe tabla de ÅŸah a politichiei româneÅŸti:
– miercuri, 28 noiembrie a.c., are loc ceremonia de decorare a lui Gitestein, la Cotroceni, cu Ordinul NaÅ£ional „Steaua României” – în grad de Mare Cruce;
– 9 decembrie – USL ÅŸi Ponta câÅŸtigă alegerile parlamentare;
– marÅ£i, 11 decembrie – întâlnire între Ponta ÅŸi Gitenstein, la Palatul Victoria;
– miercuri, 12 decembrie 2012 – Valeriu Zgonea, preÅŸedintele Camerei DeputaÅ£ilor, are o întrevedere cu ambasadorul SUA la BucureÅŸti;
– miercuri 12 decembrie, ora 22.50 – Băsescu ÅŸi Ponta semnează acordul. În prezenÅ£a lui Crin Antonescu, cu care Gitenstein nu se întâlnise în prealabil. Intr-un interviu acordat AFP chiar înainte de a părăsi România, Gitenstein declară: România a făcut promisiuni. Le va respecta? Respectarea tuturor acestor primisiuni poate fi o problemă de viaţă ÅŸi de moarte într-o alianţă”.
– Vineri, 14 decembrie – Gitestein îÅŸi încheie misiunea în România.
De ce a făcut Gitenstein tot acest balet? Fiindcă SUA au nevoie, cel puÈ›in până la sosirea noului ambasador, de È™antajabilul Băsescu într-o È›ară în care trebuie să-È™i facă mendrele.
De ce a Å£inut Băsescu să fie vizibil efortul lui de a aduce la cunoÅŸtinÅ£a liderilor europeni acest acord de colaborare? Pentru că americanii trebuiau să afle, inclusiv din fotografii ÅŸi imagini filmate oficiale, că el ÅŸi-a îndeplinit misiunea, chiar dacă s-a vazut clar ca a facut-o cu jenă, adică i-a informat pe Barosso ÅŸi Schultz că la BucureÅŸti e armonie sub “stindard american."
 
P.S.
Acesta a fost textul.
Cine era interesat, in principal, ca el sa existe …public, cu "interpretarile" de rigoare? In primul rand, Traian Basescu! Acest Tratat de "guvernantza!", de care el se agata ca de ultimul pai, de fapt i-a securizat …mandatul pana la sfarsit. Semnandu-l, practic, presupusul "gushter" din Gorj, imberbul Ponta… si-a trecut singur batista prin gura, lasandu-l fara "dintii" cu care il imputernicea Constitutia tarii !
Pentru ca acest act (de fapt, fara valoare juridica!) este curat anticonstitutional! Dar degeaba.Tot spectacolul ieftin al inmanarii "publice" la Bruxelles, a avut tocmai scopul "oficializarii", urmarit de Basescu!! Va amintiti ce surprins a fost Barosso cand s-a trezit cu 5 foi in mana si cum se distra asistentul acestuia?
Secretul Scrisorii pierdute:
1) aceasta a fost, practic, redactata la Cotroceni si inmanata lui Gitenstein, evident …in engleza.
2) Asa a devenit ciorna pe care ambasadorul si-a facut "modificarile" si in copie i-a inmanat plicul, miercuri dimineata, lui Zgonea …pentru Ponta!! Aceasta a fost scrisoarea pe care au discutat-o si semnat-o seara Ponta cu Basescu. Ca presedintele sa se spele pe maini, a notat, aparet anapoda, si ora semnarii!!
3) Adica… "nu eu am facut-o, ci Marele Licurici". De aceea declara el la Predeal, cat este de linistit.
4) Care este pretul? Vom vedea cand se reintoarce fostul ambasador la Bucuresti, de data aceasta pentru propriile faceri. Care chiar sunt foarte "manoase", daca Gold Corporation deja a reluat in forta o campanie publicitara fara precedent.Urmeaza achizitiile de avioane second hand, privatizarea asigurarilor de sanatate, promisele privatizari in energie, zacamintele de cupru, gazele de shist…
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.