Adevarata ”hiba” a investitiilor supervizate de servicii: multi militari, prea putini civili

Adevarata ”hiba” a investitiilor supervizate de servicii: multi militari, prea putini civili

0 420

Scandalul produs de informația că guvernul Ciucă a dat o OUG prin care SRI și SIE vor superviza investițiile străine în România este umflată exagerat, de data asta guvernanții neavînd nicio vină și nici măsura nefiind abuzivă, cum pare. România a trebuit să se conformeze unei decizii europene, la fel ca restul statelor.
Nu faptul că SRI, SIE, Armata și Internele vor avea un cuvînt de spus privind investitorii străini e problema – fiind o decizie logică și de bun simț – ci un alt element, unde guvernul Ciucă se distanțează de cererile UE: au cuvîntul mulți militari, puțini civili.
Prin OUG aprobată ieri se înfiinţează Comisia pentru examinarea investiţiilor străine directe (CEISD), din care SRI şi SIE vor face parte ca invitaţi permanenţi şi, la cererea CEISD, vor da avize pentru investiţiile străine din afara UE.
Scopul acestui demers al guvernului este analiza prealabilă a riscului de afectare a ordinii publice și a siguranței naționale de către anumite investiții străine.
Ceea ce nu e un lucru rău, în sine.

Bun sau rău, însă, nu e o inițiativă a guvernului român, ci consecința unei decizii europene din 2019 (Regulamentul 2019/452) care va trebui implementată în toate statele, în virtutea faptului că investițiile străine directe aparțin domeniului politicii comerciale comune.
De altfel, nu doar că fiecare stat va face propriile verificări de securitate a investitorilor din afara UE, dar va trebui să transmită informațiile obținute și celorlalte state europene, drept ajutor.
Nicio dispoziție din regulament nu restrânge dreptul fiecărui stat membru de a decide dacă dorește sau nu să examineze o anumită investiție străină directă în cadrul prezentului regulament. În egală măsură, investitorii banați au dreptul la contestații.
Domeniile sensibile în care statele trebuie să fie vigilente cu investitorii străini țin de infrastructura din domeniul energiei, al transporturilor, al apei, al sănătății, al comunicațiilor, al mass-media, al prelucrării sau stocării datelor, infrastructura aerospațială, infrastructura din domeniul apărării sau infrastructura electorală ori financiară, asupra instalațiilor sensibile, precum și asupra terenurilor și proprietăților imobiliare, esențiale pentru utilizarea unei astfel de infrastructuri etc.

Elemente importante în analizele de risc:
* dacă investitorul străin este controlat direct sau indirect de guvernul unei țări terțe, inclusiv de organisme de stat sau de forțele armate ale acesteia, inclusiv prin structura de proprietate sau prin finanțări semnificative;
* dacă investitorul străin a fost deja implicat în activități care afectează securitatea sau ordinea publică într-un stat membru; sau
* dacă există un risc serios ca investitorul străin să desfășoare activități ilegale sau infracționale.
Toate aceste elemente fac corectă și îndreptățită – de această dată – implicarea serviciilor secrete, a Poliției, Jandarmeriei ori a armatei în avizarea investițiilor străine.

Unde a zbîrcit-o guvernul român e la pierderea pe drum a actorilor civili.
Pentru că regulamentul european spune că statele membre trebuie să ia în considerare ”informațiile relevante primite de la operatorii economici, organizațiile societății civile sau partenerii sociali, precum sindicatele, în legătură cu o investiție străină directă de natură să afecteze securitatea sau ordinea publică”.
Ori, membrii CEISD vor fi reprezentanţi ai prim-ministrului, Consiliului Concurenţei, Secretariatului General al Guvernului şi ai ministerelor: Economiei, Turismului, Transporturilor, Digitalizării, Finanţelor, Apărării, Afacerilor interne, Externe, Sănătăţii.
Societatea civilă, cam lipsă la apel.

Bogdan Tiberiu IACOB
Sursa: inpolitics.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.