Adevărul pe care nemții nu vor să-l știi despre ei!

Adevărul pe care nemții nu vor să-l știi despre ei!

0 556
 
Guvernul federal a aprobat, după repetate amânări, controversatul raport privind sărăcia în Germania. DeÅŸi ar fi fost cozmetizat, "cenzurat" chiar, după cum susÅ£in numeroÅŸii săi critici, documentul e alarmant.
 
"Săracii devin tot mai săraci, iar cei bogaÅ£i tot mai înstăriÅ£i" – o astfel de constatare nu mai poate fi citită în actualul raport guvernamental privind sărăcia în Germania. În schimb, documentul atrage atenÅ£ia asupra ÅŸanselor suplimentare pe care oamenii le au în vederea ameliorării poziÅ£iei lor sociale.
OpoziÅ£ia a ripostat ferm, acuzând guvernul că ar "înfrumuseÅ£a realitatea". Realitatea e, ÅŸi asta nu poate ascunde Raportul, că, pe mai departe, între 14 ÅŸi 15 la sută din cetăţenii germani sunt ameninÅ£aÅ£i de sărăcie. Aceasta, în ciuda evoluÅ£iilor pozitive din economie ÅŸi de pe piaÅ£a muncii.
Raportul mai relevă că cei mai bogaÅ£i dintre germani – 10 procente din totalul populaÅ£iei – se bucură de aprox. 53 la sută din întreaga avuÅ£ie net la nivelul ţării. În schimb, jumătatea de jos a populaÅ£iei nu dispune decât de un procent. O concluzie firească precum "proprietatea privată e împărÅ£ită foarte inegal în Germania" a fost totuÅŸi ÅŸtearsă din raportul iniÅ£ial. Ministrul Economiei, liberalul Philipp Rösler, a impus câteva modificări ale raportului întocmit de ministrul federal al Muncii, Ursula von der Leyen (CDU). Politiciana creÅŸtin-democrată a explicat miercuri că întârzierea publicării raportului se datorează faptului că, între timp, ar fi survenit noi date statistice. De pildă cele oferite de Institutul de Studii Economice, DIW, care a constatat că în 2011 clivajul dintre bogaÅ£i ÅŸi săraci nu s-a amplificat.  
Raport cosmetizat Începând din 2001, guvernul de la Berlin dă publicităţii, la fiecare patru ani, un astfel de Raport referitor la situaÅ£ia economică ÅŸi socială a germanilor. Actualul document, întrunind nu mai puÅ£in de 548 de pagini, urma să fie prezentat în toamna anului viitor. Din septembrie, însă, diferitele ministere n-au reuÅŸit să cadă de acord asupra Raportului, criticat de opoziÅ£ie încă din start, după ce se aflase că textul fusese modificat în cadrul Ministerului Economiei ÅŸi anume în unele puncte esenÅ£iale. VicepreÅŸedintele grupului parlamentar social-demcorat, Hubertus Heil, a atacat dur guvernul Merkel, spunând că acesta a cedat presiunilor partenerului de coaliÅ£ie liberal, FDP, cosmetizând raportul. Guvernul Merkel "ignoră realităţile sociale din Germania ÅŸi lezează sentimentul dreptăţii al germanilor". La rândul său, Rösler a ripostat calificând criticile opoziÅ£iei drept "retorică electorală". O propunere oarecum conciliantă a avut-o la postul de televiziune ZDF, în chiar ziua prezentării Raportului, ÅŸeful ecologiÅŸtilor germani, Cem Özdemir. Acesta pledează pentru întocmirea Raportului, de acum înainte, de către o comisie independentă de experÅ£i. OrganizaÅ£ia umanitară pentru copii, Deutsches Kinderhilfswerk, a avertizat că sărăcia în rândul copiilor a continuat să crească. Potrivit celor mai recente date statistice, aprox. 2,8 milioane de copii ÅŸi tineri de mai puÅ£in de 18 ani sunt afectaÅ£i de sărăcie.
Critici severe la adresa aÅŸa-numitului raport privind sărăcia în Germania s-au făcut auzite ÅŸi din partea sindicatelor ÅŸi organizaÅ£iilor umanitare. Annelie Buntenbach, membră a prezidiului Uniunii Sindicale Germane, DGB, a precizat că, deÅŸi ÅŸomajul a scăzut în Germania, sărăcia a luat amploare.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.