Aderarea Romaniei la UE si sanatatea

Aderarea Romaniei la UE si sanatatea

0 268

Ca in orice alt domeniu, nici in sistemul sanitar, momentul ianuarie 2007 nu va aduce noutati peste noapte. Insa, specialistii ne anunta ca vor fi usor sesizabile unele modificari. Astfel, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana va aduce o scadere temporara a pretului medicamentelor de import din spatiul Schengen, ca urmare a eliminarii taxei de importator, a declarat presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Cristian Vladescu.


Apoi, o alta noutate consta in lansarea cardului european si a cardului national de asigurari de sanatate, a mai spus Cristian Vladescu. Primul document confera titularului asigurat dreptul la prestatii medicale necesare in cadrul unei sederi temporare intr-un stat membru al Uniunii Europene, iar cel de-al doilea dovedeste ca titularul acestuia este asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania.


Pe de alta parte, Cristian Vladescu a precizat ca, in anul 2007, fondul de sanatate al CNAS va fi de 4,2 miliarde de euro, in comparatie cu doar doua miliarde de euro existente in 2004. „Aceasta crestere se va face prin scaderea cotei contributiei la asigurarile de sanatate cu cate un procent pentru salariati si angajatori, marind astfel baza platitorilor acestei contributii, in randul angajatorilor. Totodata, vom imbunatati metodologia de colectare a acestor fonduri”, a spus presedintele CNAS.

El a afirmat ca, pana in anul 2009, la sistemul asigurarilor de sanatate vor intra intre 300 si 500 de milioane de euro doar din bani privati. Pana in 2010, atat prin aceasta infuzie financiara, cat si prin cresterea economica si a asigurarilor private, cota anuala alocata fiecarui roman pentru sanatate va ajunge la circa 400 de euro, fata de 100 de euro in 2004 si 200 de euro in 2007. Prin aceste sume, Romania se va apropia de media Europei Centrale in ceea ce priveste fondurile alocate sanatatii.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.