Aderarea Romaniei la Schengen, tot in stadiul de …esec!

Aderarea Romaniei la Schengen, tot in stadiul de …esec!

0 116

Galagia ce a insotit dezbaterea Bugetului, proiectul legislativ de comasare a alegerilor, Guvernanta fiscala si strategia de intalniri cu partidele a Cotrocenilor a mascat un eveniment care mareste lista rateurilor celor care conduc Romania, tandemul Basescu-Boc. Este vorba de ultimul esec bifat la intalnirea JAI (Consiliul Justitie si Afaceri interne), ce s-a derulat in 14 decembrie, prin care tara noastra a primit un nou refuz de intrare in Spatiul Schengen.
Olanda a ramas inflexibila si la aceasta reuniune a ministrilor europeni de interne, la care discutia asupra aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen a ramas, din cauza blocajului olandez, doar la stadiul unei treceri in revista a situatiei.
Olanda este singura tara care se opune extinderii spatiului Schengen, dupa ce Finlanda a anuntat, luna trecuta, ca va lua in considerare posibilitatea aderarii Romaniei si a Bulgariei in doua etape: intai cu granitele aeriene si maritime, apoi cu granitele terestre.
Problemele din domeniul justitiei reprezinta unul dintre motivele de nemultumire enumerate de oficialii Uniunii Europene atunci cand vorbesc de Romania.
Inainte de reuniune, ministrul olandez pentru azil si imigratie, Gerd Leers, a reafirmat ca tara sa asteapta Raportul din februarie al Comisiei Europene referitor la Justitia din Romania si Bulgaria, pentru a vedea daca sunt rezultate pozitive si daca va sustine aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.
Romania si Bulgaria trebuie sa se concentreze pe progrese reale in reforma justitiei si in lupta impotriva coruptiei, a declarat ministrul olandez pentru azil si imigratie, Gerd Leers.
„Nu sunt deloc un inamic al Romaniei si Bulgariei, sunt un prieten al Europei. De aceea, vreau ca cetatenii europeni sa fie siguri 100% ca niciun act criminal si nicio fapta de coruptie nu va interfera cu piata interna a Uniunii. La aceasta se refera ingrijorarile Olandei si de aceea cerem calitate” a mai declarat ministrul olandez pentru azil si imigratie, Gerd Leers.
El a mai spus ca Olanda asteapta progrese ireversibile in cele doua tari in reforma justitiei si in lupta impotruva coruptiei si a precizat clar ca propunerea aderarii in doua etape la Spatiul Schengen nu este o solutie din punctul de vedere al Olandei.
Exizista si o propunere de compromis, sprijinita de 26 din cele 27 de state ale Uniunii, care in vedere aderarea celor doua tari la Spatiul Schengen in doua etape: mai intai, cu frontierele aeriene si maritime la 25 martie, anul viitor, apoi o decizie referitoare la aderarea si cu frontierele terestre ar trebui sa fie luata de ministrii de interne in una iulie, dar nu mai tarziu de 31 iulie.
Olanda asteapta raportul din februarie al Comisiei Europene referitor la Justitia din Romania si Bulgaria pentru a formula o noua opinie si daca nu va fi luata nici atunci o decizie, sefii de stat si de guvern au promis sa revina asupra discutiei la summitul din luna martie.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.