Actriţa Carmen Galin a murit la vârsta de 73 de ani

Actriţa Carmen Galin a murit la vârsta de 73 de ani

0 69

Actriţa Carmen Galin a murit vineri, cu o zi înainte de a împlini 74 de ani. Carmen Galin a fost actriţă a Teatrului Naţional Bucureşti şi s-a retras din activitate în 1995, scrie Mediafax.
„Ne-a părăsit Carmen Galin, o actriţă exceptională, un suflet nobil, un om extraordinar. Drum lin către stele, Carmen, Dumnezeu să te aibă-n paza Sa!”, a scris muzicianul Nicu Alifantis pe contul său de Facebook.

Actriţă emblematică a filmului şi teatrului românesc, Carmen Galin s-a remarcat pe marele ecran în peste 30 de filme, dar şi în rolurile de pe scenele Teatrului Naţional din Bucureşti, Teatrului Naţional din Cluj-Napoca şi Teatrului Mic din Capitală, sub bagheta unor regizori precum Cătălina Buzoianu, Silviu Purcărete, Andrei Şerban.
Carmen Galin a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1967 şi a debutat în cinema cu un rol secundar în „Dimineţile unui băiat cuminte” (1966), de Andrei Blaier.

Acelaşi regizor a distribuit-o în rolul care a impus-o definitiv în memoria cinefililor, cel din „Ilustrate cu flori de câmp” (1975), unde a jucat alături de Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Jean Constantin, Constantin Rauţchi şi Ştefan Mihăilescu Brăila. Au urmat roluri în filme precum „Tănase Scatiu” (1976), alături de Victor Rebengiuc, „Mere Roşii”, de Alexandru Tatos, „Saltimbancii”, de Elisabeta Bostan, ”Ana şi hoţul”, de Virgil Calotescu, şi „Faleze de Nisip” (1982), de Dan Piţa, regizor care i-a fost şi soţ.
Pentru rolurile din „Saltimbancii” şi ”Ana şi hoţul” a primit premiul pentru interpretare feminină al Asociaţiei Cineaştilor din România.

Actriţa a devenit populară şi pentru rolul din serialul TV „Fram” (1983).
În 1995, Carmen Galin s-a retras din activitate, iar, în 2016, a fost distinsă cu premiul de excelenţă la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF). În 2004, a fost decorată cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.