ACTIUNEA “ MICA SPAGA “

ACTIUNEA “ MICA SPAGA “

0 192

ACTIUNEA? “ MICA? SPAGA “


?


Mica spaga nu este, cum afirma unii, o ramasita a perioadei comuniste, ci este o sechela a valurilor istoriei otomane. Bine hranita de unii, ea a crescut , fiind acuma folosita de acestia drept curva in activitatile lor.


Mica spaga o intalnim la tot pasul si mai ales la bugetari. Pe vremea comunismului angajatii din anumite domenii chiar aveau salariile mai mici stiindu-se ca acolo “ se primeste ciubuc “. Retributiile in aceste domenii au ramas, postrevolutionar, la acelasi nivel, la fel ca si obiceiul.


Si ca sa zica si el ceva la inscaunare, ministrul Chiuariu – la fel ca toti amantii trecuti prin bratele zeitei cu banderola la ochi – s-a hotarat sa bage si el o noutate veche: a declarat razboi micii spagi, uitand? ( sau nevrand sa mai stie ) de proverbul cu capul imputit al pestelui si necesitatea de a-l taia cat mai repede. Astfel a inceput campania impotriva micii spagi, cea data de noi toti acolo unde trebuie sa rezolvam ceva urgent.


Campania se poarta cu surle si trambite, insusi ministrul aparand pe posturi publice cu diferite explicatii si precizari. Astfel el ii baga in Sectorul Suflete Corupte pe toti bugetarii, adica: politisti, medici, asistente, personalul din invatamant, ca si cel din diferitele ramuri ale administratiei locale. De acord, asa e, asta nu este o noutate. Si nu este o noutate nici faptul ca acesti oameni au salarii relative mici, dar care, dupa cum sublinia ministrul, au crescut in ultimul timp si vor mai creste. Dar oare asta sa fie singura solutie ?


Ministrul indeamna cetatenii, in cadrul acestei actiuni, sa denunte pe cei ce pretind si primesc spaga. Bun, ia sa vedem ce s-ar intampla in acest caz. Doua treimi din populatia tarii ar ajunge sa fie privita cu ura si suspiciune de a treia treime. Si s-ar ajunge la starea? de psihoza colectiva ca in perioada stalinista si in oricare alta perioada de regim despotic. Toti se vor feri de toti, iar societatea va parea si va fi bolnava. Pe de alta parte cei vinovati vor ajunge la puscarie, iar lipsa de personal, deja acuta in multe servicii publice, se va croniciza. Si care mai de care va cauta sa scape de rivali turnandu-i pe baza de chestii inventate.


Care ar fi solutia ?


Ar fi marirea salariilor acolo unde intr-adevar este de munca, ar fi vointa tuturor solicitantilor de a renunta la acest obicei pentru rezolvarea cat mai rapida si mai favorabila a problemelor si ar mai fi, poatein primul rand, implementarea unui nivel cat mai inalt al eticii in gandire. Dar pentru asta trebuie cultura si seceta e mare.


Si in primul si primul rand trebuiesc loviti fara manusi si doar din interese politice marii rechini ai spagii. Ca de la cap se impute pestele.


?


Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.