Actiune ecologista de protest

Actiune ecologista de protest

0 127

Vineri, in jurul pranzului, a inceput o actiune de protest in zona Palatului Stirbei, al carui propietar a ajuns sa fie bunul amic al primarului urbei, adica vestitul Marcel Butuza.
De ce acest protest?
Pentru ca brasovenii stiu ce Parc Dendrologic se afla in incinta proprietatii apartinand Palatului, fiind vorba de un unicat in tara. Aici erau ingrijite peste 400 de specii de arbori, majoritatea nemaiintalniti in alte parti, grija purtata de studentii Institutului Silvic din cadrul Universitatii „Transilvania” Brasov.
Dar noul proprietar a distrus, prin taiere, cea mai mare parte a acestor arbori, pentru ca asa au vrut muschii lui plasati prin banci, ajutat fiind la acestea de amicul sau George Scripcaru, primarul Brasovului.
Protestul s-a desfasurat in organizarea PNL si a PER, filiala Brasov, la el participand insa si numerosi alti tineri fara legatura cu politica, insa indignati de cele petrecute cu acest parc dendrologic.
Multi dintre acesti tineri, mai ales din cei locuind in zona, ne-au evocat amintiri de pe vremea cand, copii fiind, se jucau cat ii tineau puterile in acest parc, ba uneori mai puneau si mana sa ajute la ingrijirea lui si la pastrarea curateniei in acel colt de natura.
Ce se poate vedea astazi?
O zona defrisata, transformata in helioport pentru placerea lui Butuza si a lui Scripcaru, dar si pentru ridicarea altor constructii, pe langa palatul propriu-zis.
Reamintim ca Butuza a cumparat palatul fara sa se tina cont de dreptul de preemptiune, detinut de Consiliul Judetean Brasov, acesta urmand sa inainteze actiune in instanta.
Palatul a fost construit in anul 1927, fiind o resedinta de vara a printului Stirbei si ajungand apoi Palat al Pionierilor si mai apoi al Copiilor, deci in slujba comunitatii brasovene, destinatie pe care vroia sa i-o redea si Aristotel Cancescu, prin cumpararea lui. S-au strigat si s-au purtat lozinci, mai ales impotriva abuzurilor facute de Scripcaru de cand este primar, dar si ale situatiei create de portocalii in intreg Brasovul.
Protestul va continua si in zilele urmatoare.
Din pacate, acest protest are loc departe de ochii multimii de brasoveni care dezaproba actuala stare de lucruri. Cel mai bine ar fi fost ca protestul sa se desfasoare in fata Primariei, ca tot omul, strain sau localnic, sa vada cata nesimtire portocalie este pe acolo pe metrul patrat, poate acest lucru ar mai fi diminuat avantul distructiv scripcarian.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.