Achizitiile publice simplificate

Achizitiile publice simplificate

0 204

In sfarsit a fost modicata legislatia in domeniul achizitiilor publice prin simplificare, plafoane rezonabile si reducere a tendintei de contestare.
Executivul a modificat, printr-o Ordonanta de Urgenta, cadrul legislativ al achizitiilor publice pentru a pune in acord reglementarile in acest domeniu din Romania cu cele din Uniunea Europeana, a anuntat primul-ministru Emil Boc, la finalul sedintei de Guvern care s-a desfasurat sambata la Palatul Victoria.
„Am dorit ca prin aceste modificari sa eliminam barierele birocratice, sa intarim controlul si transparenta cheltuirii banilor publici si sa scurtam termene in domeniul achizitiilor publice pentru ca proiectele de investitii pe care ni le-am propus sa se realizeze la timp”, a afirmat primul-ministru, Emil Boc.

Termene mult mai scurte
Primul-ministru Emil Boc si vice-prim-ministrul Dan Nica au subliniat ca noile reglementari scurteaza termenele in toate etapele procedurile pe care le implica achizitiile publice, pastrand insa un control riguros al cheltuirii banului public.
„Au fost scurtate termenele in care, de exemplu, autoritatea contractanta trebuie sa se pronunte cu privire la rezultatul unei licitatii. Pe de alta parte, pentru prima data am introdus termene punctuale la solutionarea in instanta a contestatiilor care se depun pentru ca acele dosare de contestatii sa nu ramana luni si ani in sir in instante fara ca o procedura sa fie adjudecata, fie intr-un fel, fie in altul. Am avut in vedere ca autoritatile contractante, adica cei care organizeaza licitatiile, sa nu ramana blocate pentru luni si ani in sir fara ca obiectivele de investitii sa se realizeze”, a declarat primul-ministru.
In acest sens, solutionarea proceselor in material achizitiilor publice presupune urmatoarele termene: 5-10 zile termen de introducere a cererii de chemare in judecata; primul termen de judecata in cel mult 20 de zile de la data inregistrarii contestatiei; termenele de judecata ulterioare, scurte, chiar de la o zi la alta si care nu pot depasi 10 zile; termen de 3 zile pentru pronuntarea hotararii; termen de 5 zile pentru comunicarea hotararii; termen de 5 zile pentru introducerea recursului impotriva hotararii primei instante.
Un alt exemplu dat de premier este scurtarea termenelor de analiza, de catre autoritatile publice, a ofertelor depuse. Astfel, se urmareste ca termenele de analiza a ofertelor de catre autoritatile contractante sa nu depaseasca 20 de zile. In cazul temeinic motivate, autoritatea contractanta poate prelungi perioada de evaluare cu cel mult 20 de zile. De asemenea, vice-premierul Dan Nica a aratat ca au fost reduse termenele astfel incat termenele pentru procedura de organizare a licitatiei sa fie reduse la 30 de zile in conditiile in care, in prezent, aceste proceduri pot dura pana la 380 de zile.

Contestatii pe bani
Un alt element de noutate al Ordonantei de Urgenta il reprezinta reglementarea potrivit careia se stabileste ca in cazul in care o licitatie este contestata in instanta, se instituie o taxa de timbru in cuantum de doi la suta din valoarea estimata a achizitiei publice, pentru persoana fizica sau juridica care depune contestatia. Aceste modificari vor avea drept rezultat reducerea numarului de contestatii cu care se confrunta in prezent autoritatile contractante, a subliniat vice-premierul Dan Nica.
Prin noile reglementari, Executivul a stabilit, de asemenea, cresterea pragurilor privind sumele de la care o autoritate publica poate sa achizitioneze direct produse, servicii, lucrari sau sa achizitioneze produse, servicii sau lucrari prin cerere de oferte.

Plafoanele mutate mai sus
Autoritatea contractanta va avea dreptul sa achizitioneze direct produse, servicii sau lucrari, in masura in care valoarea achizitiei este egala sau mai mica decat echivalentul in lei a: 15.000 euro pentru fiecare achizitie de produse sau de servicii, (potrivit legislatiei in vigoare, acest prag era de 10.000 de euro. Spre comparatie, in Polonia acest prag este de 14.000 de euro, iar in Cehia 15.000); 15.000 euro pentru fiecare achizitie de lucrari, (potrivit legislatiei in vigoare, acest prag era de 10.000 euro. Spre comparatie, in celelalte state membre UE acest prag este intre 10.000 – 20.000 de euro)
Autoritatea contractanta va avea dreptul de a aplica procedura de cerere de oferte numai in cazul in care in care valoarea estimata, fara TVA, a contractului de achizitie publica este egala sau mai mica decat echivalentul in lei al urmatoarelor praguri:
pentru contractul de furnizare – 100.000 euro (in prezent, acest prag este 75.000 euro potrivit legislatiei romanesti in vigoare, in Polonia 80.000 de euro, in Cehia 100.000 de euro);
pentru contractul de servicii: 100.000 euro, (in prezent, acest prag este 75.000 euro potrivit legislatiei romanesti in vigoare, in Polonia 80.000 de euro, in Cehia 100.000 de euro);
pentru contractul de lucrari: 750.000 euro, (in prezent, acest prag este 500.000 euro potrivit legislatiei romanesti in vigoare, iar in Polonia si in Cehia acest prag este de 750.000 de euro).

Langa ANRMAP si CNSC inca o comisie
Noul act normativ isi propune simplificarea procedurilor de lucru la nivelul Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) si Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC). De asemenea, va fi infiintata o comisie de evaluare a Consiliului National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC), un organism independent si impartial, care va fi constituita din cinci membri: un reprezentant al Ministerului Finantelor Publice; un reprezentant al Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice; un reprezentant al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici; un reprezentant al Guvernului; un reprezentant al Consiliului Concurentei.

Necesitatea accelerarii procedurilor de achizitii publice a fost mentionata si in concluziile Consiliului European din 11-12 decembrie de la Bruxelles. De asemenea, acesta a fost un subiect de discutie in cadrul intrevederii care a avut loc la Bruxelles intre primul-ministru Emil Boc, presedintele Traian Basescu si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.