Achizitii guvernamentale fara licitatie

Achizitii guvernamentale fara licitatie

0 218

Mai nou, cum este lasat sa deschida gura in fata vreunui microfon, premierul Emil Boc ii trage tare cu economisirea bietelor resurse financiare care ii stau la dispozitie in vistierie, cu strangerea curelei si alte asemenea lozinci perimate, dar uita sa spuna ce patesc sau ce vor pati cei care provoaca pierderi aiurea. Asta probabil pentru ca ar trebui sa se puna cap de lista. Iar in timp ce da cu coasa sau pupa icoane facatoare de minuni, doar o va scoate la capat, se face ca nu vede si nu aude nimic din ce se petrece in jur si l-ar putea pune in posturi neplacute, caci sunt destule nereguli scoase la iveala cu cele doua cazuri, Ridzi si acuma Udrea, si nu vrea sa afunde PD-L-ul si mai mult in niste sondaje si asa mincinoase.
Iata si cateva exemple de cheltuieli inutile facute prin preajma Guvernului.
De pilda, in ciuda crizei care ne bantuie tara si a incapacitatii multor plati, Agenþia pentru strategii guvernamentale a gasit fondurile necesare pentru a cumpara cateva mii de albume. Este vorba despre „Incalzirea globala, ce poti face tu” si „Apa, ce poti face tu”. Ciudate achizitii, cand pana si copiii de primara stiu ce este de facut in cele doua domenii. Sau poate cei din Agentie sunt mai tantalai?
Aceasta achizitie, fara licitatie, a costat 82.000 de euro, adica salariul unui bugetar pe 20 de ani.

Iata si un alt exemplu: Secretariatul general al Guvernului a dat 12.000 de euro pe 2.500 de carti despre Istoria Minoritatilor Nationale. Potrivit lui Marko Atilla, de la departamentul de Relatii Interetnice din Guvern, cartile, care au mers la cele 42 de inspectorate scolare, constituie un prim pas catre realizarea unui manual care va tine de Ministerul Educatiei. Nici aceasta achizitie nu s-a bucurat de licitatie. Iar faptul ca aceasta carte se vrea baza unui manual, probabil de istorie, este indoielnic, caci istoria, in esenta ei, nu poate fi modificata, chiar daca, la suprafata, este interpretata dupa cum bate vantul momentului.

Pe de alta parte, arta este apreciata si la Afacerile Externe. Ministerul a cumparat doua picturi in ulei cu peste 17 000 de euro. Nu am retinut numele autorului, insa este unul in viata, ceea ce face ca valoarea acestei achizitii, tot fara licitatie, sa fie exagerata. Daca ar fi fost anuntata licitatia, poate m-as fi prezentat si eu cu vreo doua capodopere de ale mele si le-as fi dat mai ieftin, si ma intreb, oare cu cine o fi impartit pictorul banii?
Bine, reprezentantii ministerului spun ca achizitia a fost facuta in 2008, cand nu era criza. Cu toate acestea, achizitia a fost facuta publica de-abia acum. Iar daca picturile sunt asa de valoroase, de ce nu le scoate Ministerul la licitatie, ca sa mai umple golul din buget?

Dincolo de aceste cheltuieli facute pe timp de criza, mai ramane o problema: niciodata nu au fost facute publice anunturile de participare la aceste eventuale licitatii. Cei care ar fi vrut sa participe la aceste licitatii nu ar fi avut nicio sansa sa le castige pentru ca nu ar fi aflat niciodata despre ele. Iar acest fapt nu este o noutate. Sunt anuntati de licitatie doar aceia care stiu cum este cotizatia si astfel participa si castiga. Nu cumva acest lucru va aminteste de o facatura prin Turism, unde au participat doua firme, dintre care una s-a retras?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.