Accident cu un minor căzut din telescaun, fără urmări majore

Accident cu un minor căzut din telescaun, fără urmări majore

0 35

Serviciul Public Local Salvamont Brașov a trecut de pragul celor 100 de persoane salvate, după ce a fost solicitat să intervină în 2 cazuri, în care persoane care practicau schiul în Masivul Postăvaru s-au accidentat. Una dintre aceste persoane a fost predata unui echipaj SMURD. După incidentul din telescaun, în care a fost implicat un minor, Salvamont recomandă să țineti copiii permanent sub supraveghere atunci când se află pe pârtie, dar și când folosesc instalațiile de transport pe cablu. Un copil de 6 ani a alunecat printre sistemele de siguranță ale telescaunului Ruia. Apelul a venit prin Dispeceratul Național Salvamont, în jurul orei 15, cu privire la un copil care a căzut din telescaun, între pilonii 1 și 2, de la o înălțime de aproximativ 5 m. După cădere, copilul în vârstă de 6 ani s-a deplasat singur până la stația inferioară, unde a fost preluat de salvamontiști. După examenul medical s-a constatat un traumatism minor la nivelul unui membru inferior. Minorul a fost dus la Spitalul de Pediatrie pentru investigații suplimentare.

Salvamont Poiana Brașov desfășoară o campanie prin care vine în autorul turiștilor care aleg să practice sporturile de iarnă.Multe dintre accidentările petrecute pe pârtiile de schi ar putea fi evitate printr-un reglaj corect al echipamentului sau o bună conduită.

Deși aparent sunt simplu de folosit, instalațiile de transport pe cablu pot fi periculoase. Salvamont prezintă câteva greșeli frecvente cauzatoare de accidente în momentul utilizării instalațiilor : ,,Încetiniți și frânați din timp în apropierea cozilor de la îmbarcare, atenție la momentul prinderii crosei, când vă apropiați de trasa teleschiului rămâneți în paralel cu aceasta și urmăriți în permanență crosele care urcă pentru a nu fi lovți de ele. În momentul în care cineva cade în fața dumneavoastră nu eliberați crosa pentru că aceasta îl poate lovii și încercați să îl ocoliți. Dacă ați căzut eliberați trasa cât mai repede și aveți grijă atunci când vă ridicați atât la agățătorile care urcă dar și la cele care coboară. Pe toată durata urcării cu teleschiul rămâneți pe trasă iar când ajungeți sus eliberați cât mai rapid zona de debarcare pentru a face loc și celorlalți. La telescaun, în cazul îmbarcării după trecerea de turnichete se va păstra trasa pentru așezarea pe scaun, urmăriți în permanență apropierea scaunului pentru ca acesta să nu vă ia prin surprindere și înbarcați-vă întotdeauna în zona delimitată și nu înainte. Nu vă grabiți să lăsați jos bara de protecție până când nu părăsiți stația și faceți acest lucru doar în momentul în care toată lumea este atentă, pentru a nu lovi pe cineva. La coborârea din telescaun așteptați până acesta ajunge în zona debarcării și nu coborâți mai repede. După debarcare nu se va deschide imediat plugul pentru a nu lovii schiurile celor din lateral, încălecândule și astfel imposibil de manevrat. Ca și în cazul treleschiului se va încerca eliberarea cât mai rapidă a zonei de debarcare.  Pe tot parcursul urcării țineți piciorale sprijinite pe suportul special amplasat pentru a nu lovii schiorii de dedesubt în cazul desprinderii accidentale a schiului. În cazul telecabinei și a telegondolei când schiurile trebuie date jos pentru îmbarcare, ele se vor transporta în mână și nu pe umăr, pentru a nu lovi pe cineva de la coadă. Bețele se țin și ele cu cealaltă mână, cu vârfurile în jos. La folosirea instalațiilor de transport pe cablu reduceți viteza în zona cozilor de la îmbarcare și când sunteți la rând nu transportați schiurile pe umăr’’.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.