Ac (de seringa) de cojocul tiganilor din Garcini

Ac (de seringa) de cojocul tiganilor din Garcini

0 73

Saptamana Mondiala a Vaccinarii a debutat la Brasov in cartierul lejer ghetto-izat Garcini din Sacele. Personalul medical deplasat in zona pentru vaccinarea puradeilor sunt probabil singurii au gasit ac (de seringa) pentru cojocul numerosilor tigani ai comunitatii. In evidentele medicale se afla inscrisi peste 60 de copii de rromi care n-au fost vaccinati niciodata. Fug tiganusii de rup pamantul cand aud de injectie. Motivele sunt dintre cele mai temeinice si sunt oferite pe post de explicatie de catre mamele rrome: ba ca aia mici fac febra, ba plang pe urma toata noaptea, ba le piere pofta de mancare dupa ce li se administreaza vaccinurile.
Asistentele ajunse in tiganie cu ocazia operatiei de vaccinare se asteptau sa intampine refuzul rromilor de a-si vaccina copiii. Asa ca au angajat cateva mediatoare, chiar din randul tigancilor, care sa-si convinga coetnicele sa-si aduca puradeii la vaccinat. Doar cu ajutorul lor s-au urnit de prin case femeile cu copii in brate catre cabinetul medical. Nu prea multe, intr-adevar. Erau trecute orele pranzului cand abia zece din cei peste saizeci din evidente fusesera vaccinati.
Actiunea de vaccinare a avut intr-adevar efecte secundare. Nu cele de care se temeau mamele tiganci. Unele mult mai comice. Mediatoarele rrome, mandre nevoie mare de misiunea de negociere care le fusese incredintata, si-au luat rolul atat de in serios incat s-au prezentat sa-si ocupe birourile. Personalul medical a fost nevoit sa le explice ca nu pot face pe contopistele daca nici macar nu stiu sa scrie. Medicii si asistentele abia au potolit protestele tigancilor ’telectuale, care se si vedeau functionarese in servicii sociale.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.