Absorbție de nici 1% din bani europeni la unele programe

Absorbție de nici 1% din bani europeni la unele programe

0 180

România mai îndeplinește doar unul din cele cinci criterii de aderare la zona euro. În același timp ţara noastra a atras doar 13 % din fondurile europene puse la dispoziție

România mai îndeplinește doar unul din cele cinci criterii de aderare la zona euro. În același timp ţara noastra a atras doar 13 % din fondurile europene puse la dispoziție în ciclul 2014-2020, dar pe unele programe nu a reușit să absoarbă nici măcar un procent din banii europeni.
Europarlamentarul liberal Sigfried Mureșan a comentat la Brașov ultimele date publicate de INS și nivelul de absorbție a fondurilor europene.

Cu o rată a inflației de 5.4 % – cea mai mare înregistrată într-un stat membru al Uniunii Europene, România mai îndeplinește doar unul din cele cinci criterii de aderare la zona Euro deși la începutul guvernării PSD ALDE îndeplinea trei.

„Singurul criteriu pe care îl mai îndeplinim este criteriul datoriei publice care este încă mică în ansamblu dar deficitul crește deși avem creștere economică”, spune Siegfried Mureșan
Nici la capitolul absorbție a fondurilor europene România nu excelează. La jumătatea exercițiului bugetar 2014-2020 am absorbit doar 13 % din fondurile puse la dispozițe.

Sunt programe la care nu s-a reușit absorbția a nici măcar un procent din banii europeni, spune Mureșan, care dezvăluie că numai programul operațional regional riscăm ca la sfârșitul acestui an să pierdem 800 de milioane de euro.
Europarlamentarul liberal susține că țara noastră are nevoie de investiții în acele domenii care atrag investitorii şi ajută economia să crească – infrastructură, educație, cercetare și inovare.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.