Absolventii de facultate vor DOAR sa se angajeze

Absolventii de facultate vor DOAR sa se angajeze

0 196

Criza economica a micsorat considerabil pretentiile absolventilor de facultate care se vad nevoiti sa accepte orice fel de job, sperand ca vor reusi sa se angajeze in aceste vremuri de restriste.
Cozile la Bursa locurilor de munca pentru absolventi sunt interminabile, sute de tineri sperand ca vor gasi un job, indiferent de domeniu, indiferent de salariul oferit sau de pozitia oferita. Numarul celor care se aseaza la aceasta coada s-a dublat fata de anul trecut.
„Nu conteaza neaparat postul pe care voi lucra, pentru ca momentan accept orice. Mi-am tot cautat un loc de munca de cand am terminat facultatea, dar nu am gasit nimic pana acum si de aceea sunt dispusa sa lucrez si fara salariu, doar pentru experienta”, spune Ana (23 de ani), prezenta la evenimentul organizat vineri de Agentia Municipala pentru Ocuparea Fortei de Munca Bucuresti (AMOFM).
Exista chiar si mii de aplicatii pentru un anumit job, astfel incat, companiile nici macar nu apuca sa arunce o privire pe CV-urile candidatilor.
Absolventii nu prea au alternative anul acesta, odata ce restructurarile operate de companii in ultima perioada pentru reducerile de costuri au dus la inghetarea recrutarilor.
Mai mult decat atat, salariile au scazut considerabil si, de aceea, exista absolventi care accepta salariul minim pe economie pentru o pozitie full time, chiar daca au studiat ani de zile in universitati de prestigiu din tara si au obtinut licenta cu nota mare. Acest lucru nu mai conteaza pentru angajatorii care verifica experienta candidatilor pe care ii recruteaza.
Anul acesta, au terminat facultatea peste 96.000 de studenti din invatamantul de stat, potrivit datelor Ministerului Educatiei, la care se adauga alte cateva mii de oameni de la facultatile particulare, insa doar 15% dintre acestia isi vor gasi un loc de munca anul acesta, scrie suplimentul Profesii, care apare impreuna cu ZIARUL FINANCIAR. Aproape jumatate dintre acesti absolventi, deci in jur de 100.000 de tineri, provin din facultati cu profil economic si juridic, medicina si farmacie, IT si inginerie, in timp ce plaja de joburi in care vor putea sa-si caute un loc de munca este de aproximativ 4.500, de unde rezulta un raport de peste 20 de candidati pentru un loc de munca, potrivit unei analize a Business Standard, bazata pe datele furnizate de Ministerul Educatiei, Ministerul Muncii, institutiile de invatamant din tara, companiile de resurse umane si site-urile de recrutare.
Sansele scad daca avem in vedere ca numarul somerilor, acum depasind jumatate de milion de persoane, este estimat sa ajunga spre 800.000 pana la finele anului, nivel care nu a mai fost atins din 2002 incoace.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.