Aberatii contra bani

Aberatii contra bani

0 51

Motivand subtirimea bugetului, fara insa a se preciza unde se duc banii varsati la stat de angajatori si angajati pentru sanatate, ministerul de resort vrea mai nou taxa pe produsele fast-food. Cica asa ar fi in tarile civilizate si smecherii ne-au gasit pe noi, din bantustanul est-european, sa credem toate basmele, de parca nu ne-am fi uitat niciodata si peste gard.
Propunerea a fost publicata pe site-ul institutiei, unde este specificat si faptul ca ministrul Sanatatii se va intalni cu producatorii din industrie pentru a afla si opinia acestora.
Astfel, ministerul Sanatatii incearca sa gaseasca surse suplimentare de finantare pentru programele de sanatate si, în acest sens, a venit cu propunerea de a se introduce taxa pe produsele fast-food, care cica sunt daunatoare sanatatii. Dar, din cate stiu, nu este nimeni obligat sa bage pe sub nas zilnic produse fast-food, ani la rand, ca sa dea de belea.
“Incepand de astazi (ieri, n.a.), pe site-ul Ministerului Sanatatii este in dezbatere publica proiectul de hotarare de guvern de introducere a taxei pe produsele fast-food. Similara taxei pe viciu, noua taxa va reprezenta un procent din vanzarea produselor fast-food, iar fondurile pe care le vom colecta vor fi utilizate pentru suplimentarea fondurilor necesare derularii programelor de sanatate si a celor de investitii in infrastructura din sistem. In aceste zile am cerut Comisiei de nutritie a Ministerului Sanatatii sa stabileasca exact detaliile privind modul de aplicare a conceptului”, se arata pe site-ul oficial al institutiei.
Aceasta este o legislatie care a fost introdusa in Franta, Germania si Marea Britanie, se trage de barbi pe site, caci eu, luand legatura cu niste amici din Germania in acest sens, aceia, pana sa-mi raspunda la mail, au organizat un spectacol umoristic ad-hoc pe cartier, pe aceasta tema.
Propunerea autoritatilor romane este ca taxarea sa se faca pe produs si se spera sa se obtina 3-4 miliarde de lei de pe urma aplicarii acestei masuri.

Ca portocalii aflati in fruntea tarii au luat-o razna este cat se poate de clar. Din pacate, prin asemenea masuri se calca drepturile constitutionale ale cetateanului, caci nu poti tu, stat sau reprezentant al lui, sa ma obligi sa mananc scoarta de copac, slanina cruda, lapte covasit saupilaf de midii. De fapt, acest lucru este valabil si pentru celelalte asa-zise vicii, caci imi pot alege cum vreau modul de a ramane sanatos sau de a ma imbolnavi. Nu prin cresterea accizelor, deci prin constrangere, il lamuresti pe om ce ii este de folos si ce nu, caci atuncea intreb: oare scumpirea gazelor, a carburantilor sau a agentului termic sunt cauzate tot prin folosirea acestora din cauza de vicii?

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.