Aberatie secuiasca

Aberatie secuiasca

0 188

Sau, s-ar mai putea spune, pas cu pas spre victoria finala. Caci cei din Secuime isi trag, mai nou, drapel, stema si imn.
“Tinutul Secuiesc este indivizibil si nu poate fi inglobat intr-o alta unitate teritorial-administrativa. Viitorul acestei regiuni nu poate fi imaginat altfel decat ca o unitate administrativ-teritoriala de sine statatoare, cu prerogative sporite, situata intre limitele sale regionale firesti, formate in cursul istoriei”, se arata intr-un documentul emis de Consiliul National Secuiesc.
Conducerea Consiliului National Secuiesc a dat publicitatii proiectele de hotarare care urmeaza sa fie votate de catre alesii Tinutului Secuiesc la adunarea care va avea loc sambata la Odorheiul Secuiesc, una dintre hotarari vizand stabilirea imnului, drapelului si stemei Tinutului Secuiesc.

„Imnul Tinutului Secuiesc este cel folosit de zeci de ani, compus de catre Mihalik Kálmán pe textul lui Csanády Gyorgy. Stema Tinutului Secuiesc este stema adoptata de Consiliul National Secuiesc pe data de 17. 01. 2004. Drapelul Tinutului Secuiesc este cel adoptat de Consiliul National Secuiesc pe data de 17. 01. 2004. Semnul distinctiv regional al Tinutului Secuiesc este SIC, iar autoritatile locale din Tinutul Secuiesc vor acorda tot sprijinul ca acesta sa fie inregistrat la Organizatia Internationala de Standardizare”, se arata in proiectul de hotarare.

Secuii vor proclama si o Declaratie privind reforma administrativa.
“Tinutul Secuiesc este indivizibil si nu poate fi înglobat intr-o alta unitate teritorial-administrativa. Viitorul acestei regiuni nu poate fi imaginat altfel decat ca o unitate administrativ-teritoriala de sine statatoare, cu prerogative sporite, situata intre limitele sale regionale firesti, formate in cursul istoriei. La reimpartirea administrativ-teritoriala a Romaniei trebuie avut in vedere principiul european, conform careia o regiune nu se marcheaza, ci se recunoaste”, se arata in documentul emis de CNS.

Alesii locali intruniti la Odorhei vor discuta si documentele elaborate care se refera la sprijinirea proiectului de lege numit „Statutul de autonomie al Tinutului Secuiesc“, dar si aspecte legate de asocierea autoritatilor publice locale la nivelul Scaunelor. Nu in ultimul rand, alesii locali din Secuime vor discuta despre reprezentarea aspiratiei la autonomie a Tinutului Secuiesc in structurile Consiliului Europei si ale Uniunii Europene.

“Vom elabora programe cu acele sarcini care trebuie indeplinite in Congresul Autoritatilor Regionale ale Consiliului Europei, cat ai in Comisia Regiunilor din cadrul Uniunii Europene, in perioada urmatoare. Ne vom adresa deputatilor maghiari din Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei si a Parlamentului European pentru a reprezenta aspiratia la autonomie a Tinutului Secuiesc si a elabora proiecte comune, in vederea popularizarii Tinutului Secuiesc si realizarii autoguvernarii sale regionale”, se afirma in documentul CNS.

Presedintele CNS, Izsak Balasz, arata ca organizatia “s-a format acum mai bine de cinci ani, cu scopul de a milita pentru autonomia acestui tinut”.
El sustine ca autonomia pe criterii etnice nu are scopul de a discrimina locuitorii Tinutului aflati in minoritate numerica, ci o autonomie teritoriala, “care sa functioneze spre binele si prosperitatea tuturor locuitorilor de aici”.

Sanchi! Si fac pariu ca aici si-au bagat coada udemeristii si popa acela al Diavolului, Laszlo Tokesi!
Acuma mai incercati sa-i luati la guvernare, ca veti vedea santaj!
Sa speram ca, in asemenea conditii pretentioasre, viitorul presedinte si viitorul guvern, scapati de loaze, vor taia craca extremistilor secui si maghiari. A cam venit vremea ca romanii sa urmeze indemnul Imnului National.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.